Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Vashiány okozta hajhullás

Vashiány okozta hajhullás

A vas létfontosságú elem szerveztünk számára, hiszen fontos szerepe van a vér oxigénszállításban és tárolásban, valamint javítja a testi erőnlétet, serkenti a máj méregtelenítő funkcióját. Ezenkívül hatással van a növekedésre és az energiaszintre is. A vashiány kellemetlen betegségeket okozhat, többek között intenzív hajhullást idézhet elő. Cikkünkben utánajárunk, hogy miről ismerhető fel a vashiány okozta hajhullás és mit lehet tenni ellene.

A vas létfontosságú elem szerveztünk számára, hiszen fontos szerepe van a vér oxigénszállításban és tárolásban, valamint javítja a testi erőnlétet, serkenti a máj méregtelenítő funkcióját. Ezenkívül hatással van a növekedésre és az energiaszintre is. A vashiány kellemetlen betegségeket okozhat, többek között intenzív hajhullást idézhet elő. Cikkünkben utánajárunk, hogy miről ismerhető fel a vashiány okozta hajhullás és mit lehet tenni ellene.

Vas szerepe a szervezetben 


Egy átlagos ember szervezetében kb. 4-5 gramm vas található, amely főként a hemoglobin és a mioglobinban raktározódik. A hemoglobin a vörösvértestekben található óriásmolekula, amely az oxigén- és a szén-dioxid szállításáért felel. Ennek a folyamatnak nélkülözhetetlen alkotóeleme a vas, amely a fehérjékhez kötődik. A mioglobin olyan fehérje, amely az izomsejtekben van jelen és a sejtek anyagcserefolyamatainak működésében vesz részt.

Ezenkívül a vér színét is a vérben lévő vas oxidációs állapota határozza meg. Amely vér oxigénben gazdag, világos piros színű, amelyik pedig szén-dioxidban gazdag sötét bordó színben játszik. A csontokban, májban szintén nagy számban található vas, amely a vérképzéshez szükséges. Mindez arra utal, hogy a vas létfontosságú elem az élethez, azonban a szervezet magától nem képes előállítani. Pótlására folyamatosan szükség van, amit helyes táplálkozással és vasban gazdag ételek fogyasztásával tehetünk meg.

Vashiány jelei

Amennyire fontos szervezetünk számára a vas, annyira szembe tűnő hiánya is. A vészjelzést bőrünk és hajunk állapotának romlása is beindíthatja, de természetesen a rossz közérzet, sápadtság, fáradékonyság, székelési nehézségek szintén gyanút kelthetnek vashiányra. Míg a sápadtságot és a fáradékonyságot sokan az időjárásra fogják, vagy épp a testi-lelki leterheltségre, addig a hajhullás ténye sokkal ijesztőbb jelenség számukra. A hajhullás jelentős csorbát ejt az önbizalmon, amely megnehezíti az emberi kapcsolatok kialakítását, valamint a munka során is komoly frusztrációt okozhat. A vashiány okozta hajhullás a diffúz hajvesztési típusok közé sorolható, amely azt jelenti, hogy kialakulása esetén a fejbőr egész területéről egyenletes mértékben, elszórtan hullik a haj. Ugyanakkor visszafordítható jelenségről van szó, hiszen a vas pótlásával a hajhullás megáll és elkezdenek új hajszálak serkenni, majd néhány hónap alatt a haj visszanyerheti eredeti tömegét. Mindemellett azonban a hajhagymák és a hajállomány mielőbbi teljes regenerálódása céljából ajánlott a DR. IMMUN 25 gyógynövényes Hajkúra alkalmazása, hiszen a készítmények összetevői a természet erejével hatékonyan támogatják a hajhagymák regenerációját, és fokozzák a fejbőr egészséges vérellátását. A 25 gyógynövény alkotóelemei javítják a hajképző mátrix sejtek anyagcsere folyamatait, ezáltal a véráramon keresztül több oxigén és értékes tápanyag képes szívódni a fejbőrben, a hajképzés helyén. A hajhagymák táplálása lehetővé teszi, hogy a hajat alkotót keratinocita sejtek megfelelő ütemben és mennyiségben termelődjenek. A DR. IMMUN 25 gyógynövényes Hajcseppek és Hajsampon együttes használata intenzíven regenerálja a hajat, és alkalmazásuk során kiválóan kiegészítik egymás hatását a hajápolásban.  

Vashiány tünetei:

 • Sápadtság,
 • Törékeny haj, köröm
 • Ellenállóképeség csökkenése
 • Erős szívdobogás
 • Fáradékonyság
 • Bőrszárazság,
 • Rendszeres hasmenés, szorulás

Mi idézhet elő vashiányt?


Egy felmérés szerint napi 14 mg vas bevitelre lenne szükség a szervezet számára, amit étkezés során húsokból, tejből, tojásból, spenótból nyerhetünk ki.  A nőknek a menstruáció ideje alatt kétszer ennyi mennyiségre van szükségük és naponta legalább 50 mg-ra terhesség idején. A fiataloknak naponta 20-28 mg vas elegendő. Sajnos ritka, hogy ez a mennyiség valóban bekerül a szervezetbe, ezért igen nagy a vashiányos betegek aránya. A rendszertelen étkezés, az evési zavarok (pl. bulimia, anorexia), extrém diéta, vegán étrend okozhat vashiányt. Előfordulhat, hogy a vas bekerül a szervezetbe, azonban a felszívódási zavarok, anyagcsere betegségek akadályozzák a vas beépülését. Vannak olyan ásványi anyagok, amelyek kifejezetten akadályozzák a vas felszívódását, ilyen a kalcium és annak oxalátsói.

Nők esetében gyakoribb a vashiány, ennek oka a menstruáció, hiszen havonta nem kis mennyiségű vér távozik a szervezetből. Természetesen a vérvesztés műtét vagy baleset során is bekövetkezhet, amelynek későbbi következménye szintén lehet vashiány.

 • Véradás
 • Menstruáció ( jelentősebb havi vérvesztés)
 • Intenzív sport
 • Vegetáriánus táplálkozás
 • Szoptatás
 • Terhesség
 • Felszívódási zavarok
 • Gyomorbetegség
 • Daganatos megbetegedés

Vas túladagolás lehetséges?

Igen, kialakulhat vas túladagolás, azonban inkább a kisgyermekek veszélyeztetettek, akik elől a vastabletták, étrendkiegészítők gondos elzárása javasolt. Felnőtt korban a vas túladagolás egy ritka anyagcsere betegség következménye lehet. A vasmérgezés az émelygésről, hányásról, hasmenésről, hasi fájdalmakról és görcsökről lehet felismerni.  A mérgezést követően rövid javulás után 8-25 órára rá vérnyomásesés, vérzés, sárgaság, vagyis a máj károsodása alakul ki. A szervezetben a mérgezés hegesedést okoz, amely néhány héten belül a máj és a belek visszafordíthatatlan károsodását is előidézheti. A vastúladagolás májzsugorodást okoz. Ilyen esetben a korai szakaszban a hányás, gyomormosás is segíthet és a károsodás - a szervezetből való ürítés által megelőzhető.

Vasforrások:

Egészséges emberben a vas 70-80 százaléka "aktív vas", 20-30 százaléka raktározott vas, amelynek legnagyobb része a májban és a csontvelőben található. Ha azonban étkezéseink során nem veszünk magunkhoz folyamatosan kellő mennyiségű vasat, ezek a raktárak előbb vagy utóbb kimerülnek, ami enyhébb-súlyosabb következményekkel jár.
Vannak a vas felszívódását segítő és gátló elemek, élelmiszerek. Segíti a felszívódást a C-vitamin, narancslé, húsok, réz, kobalt, mangán. Gátolják a felszívódást a savlekötők, a csersav tartalmú tápanyagok, így a kávé, tea, de a gabonamagvak korpájában lévő fitátok, mivel a vassal oldhatatlan komplexet képeznek. A B-vitaminok pedig a hatás kifejtésében támogatják az ásványi anyagot.

100 g élelmiszer vastartalma mg-ban

Élelmiszer

Vas

bab (száraz)

7,0

bárányhús

10,5

birsalma

1,1

borsó (száraz, egész)

4,0

borjúmáj

5,5

búzaliszt (teljes)

1,7

búzaliszt (főző)

1,0

citrom

1,0

csirkehús

3,0

dió

4,1

Graham - kenyér

1,0

juhhús (sovány)

10,5

kakaó

7,2

kajszibarack

2,1

körte

1,9

kukoricaliszt

1,1

lencse (száraz)

5,0

libamáj

7,0

marhahús (sovány)

3,5

marhamáj

5,5

mogyoró

35,0

mák

22,0

paraj

4,0

retek (hónapos)

1,5

ribiszke (vörös, fekete)

4,5

rizs (hántolt)

1,0

sertésmáj

10,0

sóska

4,6

spárga

1,4

szamóca

2,9

szójaliszt (teljes)

5,0

száraztészta(2 tojásos)

1,9

száraztészta(4 tojásos)

2,9

tojás 1 db (héj nélkül)

1,4

vargánya gomba

10,0

vöröshagyma

1,6

zöldborsó

1,0

Tartalomhoz tartozó címkék: DR IMMUN egészség
Az oldal tetejére