Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Hársfavirág gyógyhatása | DR IMMUN.com

  harsfavirag_gyogyhatasai

  Hársfavirág

  Kislevelű hárs (Tilia cordata)
  Nagylevelű hárs (Tilia platyphyllos)

  Gyógyhatása

  A hársfavirág teát légúti betegségekben izzasztáshoz forrón igyuk. Így átmelegít, oldja és felszárítja a letapadt nyákot, csillapítja a lázas állapotot, a torok belsejében jó érzetű filmréteget képez, nyugtatja a nyálkahártyát ezáltal a kínzó köhögést csillapítja. Erőteljes izzasztó, ami révén az orrfolyással járó náthában hatékony segítő, az orrdugulást megszünteti. A folyadékpótlást is biztosítja.  Az influenzát, légúti betegségeket kísérő fejfájást és végtagfájdalmakat enyhíti.  Mivel nyugtatja az idegrendszert és kíméletes görcsoldó is, az álmatlanság leküzdésében is hatékony. Hozzájárul az eredményes regenerálódáshoz. Enyhe, hígított teáját rossz alvó kisgyermeknek is adhatjuk.  Gyomorhurut esetén is oldja, leszárítja a belek falára rakódott sűrű hurutokat, a gyomorgörcsöket enyhíti, erősíti a gyomrot. Mézzel elkészített teája fokozza a gyomorsav termelést, ezáltal az emésztést könnyíti, az étvágyat javítja. A máj működését jótékonyan megtámogatja, az epe termelődését serkenti, könnyebbé teszi az epehólyag ürülését, az epe pangást ezáltal akadályozza, amivel megelőzi az epekő képződést.  A vizelettermelést fokozza, a veséket átmelegíti, vizelethajtó, ami által tisztítja a vesét és a húgyutakat, megelőzi a vesekő képződést. A felfázásos vese eredetű derékfájdalom csillapítója. A vízháztartás mellett a teljes nyirokkeringést tisztítja.

  Narancsbőrös tüneteket a nyirokrendszeri pangás megszüntetésével, a nyirokkeringés beindításával és tisztításával segíti. Vértisztító hatása nem csupán a vérképzésben, de sápadtsággal jelentkező vérszegénység kezelésében, tavaszi fáradtság leküzdésében előnyös hatású.  A hársfafajok fatörzséből, faanyagából készülnek az orvosi széntabletták (bélfertőzés, hasmenéses állapotok kezelője).

   

  Hársfavirág gyógyhatása felhasználás külsőleg

  Langyos teáját hajöblítő szerként lehet alkalmazni, a hajat simítja, könnyebbé teszi kifésülhetőségét, puhább tapintásúvá varázsolja, és kellemes mézillattal ajándékozza meg. Nyugtató fürdő készíthető belőle, a virágok forrázatából adjunk a fürdővízhez, ez segít a nap közbeni feszültségek, idegesség, nyugtalanság oldásában, ezáltal a könnyebb elalvást, a pihentetőbb éjszakát segíti elő.  Bőrlemosóként, borogatásként a ráncokat simítja, kiválóan tisztít, a bőr méregtelenítő folyamatait gyorsítja, nyugtatólag hat a bőrre is. A bőrirritációkat, pirosodásokat megszünteti.

   

  Állapotok, amelyekben ajánlott

  • Köhögés
  • meghűlés, nátha
  • légúti betegségek
  • influenzás végtagfájdalmak, fejfájás
  • stressz
  • narancsbőr
  • bőrirritációk
  • epekő és vesekő megelőzés
  • gyomorproblémák
  • alacsony vérnyomás
  • tavaszi fáradtság
  • veseproblémák
  • vérszegénység
  • álmatlanság

   

  Hársfavirág tea készítése

  Virágzatát a murvalevéllel együtt forrázzuk, 2 púpozott evőkanál virágzatot 1 liter forrásban lévő vízbe teszünk, 5-10 percig állni hagyjuk majd szűrjük.  Este 1 csésze az alvást segíti, egyéb esetben 3-5 csészényi fogyasztása javasolt.

  Ha csak kisebb mennyiséget, 1 csészényit szeretnénk elkészíteni: 2 teáskanálnyi gyógynövényt forrázzunk le 1 csészényi vízzel.

  • Bőrlemosó, borogatószer, fürdőadalék: elkészített, ízesítés nélküli teáját használjuk fel külsőleg is.
  • Méz: kiváló, illatos, értékes mézet ad.
  • A kozmetikai és gyógyszerészeti ipar alapanyagainak egyike.

   

  Ellenjavallat

  Allergizálhat! Terhesség és szoptatás idején csak orvossal egyeztetve javasolt. Folyamatos túlzott mennyiségű fogyasztása a szívre fárasztó hatású! Belső fekélyek, tápcsatorna ismert sebei esetén ne használjuk! Kisgyermekeknél hígítva alkalmazható. Az ezüst hárs virágai más hatásúak, jó minőségű hársfa drog azokat nem tartalmazhatja!

   

  Népies neve: Hárs, szádokfa

  Angol neve: lime tree, linden, lime teil, lime-tree, linden tree, lime-flowers, infusion of lime-blossoms

  Hársfavirág hasznos része: VII. Magyar gyógyszerkönyv hivatalos drognak a nagylevelű hárs és a kislevelű hárs virágzatát, az azokhoz kapcsolódó murvalevelekkel együtt ismeri el.

  Hársfavirág gyógyhatásai röviden

  Izzasztó, lázcsillapító, melegítő, nyákoldó, köhögéscsillapító. Fertőtlenít. Vízhajtó, vértisztító.  Bőrtisztító. Görcsoldó. Vérnyomásemelő, szívműködést serkentő. Idegnyugtató. Nyirokrendszer tisztító. Gyomorerősítő, étvágy- és emésztésjavító.

  Hatóanyagai Flavonoid (kvercetin, tilirozid és kempferol), C-vitamin, kávésav, cseranyag, illóolaj, nyálkaanyag.

   

  Hársfavirág története

  A hársfa virágát az ősi időkben Vénusz istennőhöz kötötték, ezért szerelmi, érzelmekhez kötődő szertartásokban játszott fontos szerepet. Szerelmi kötések megtétele is szerencsésnek számított, ha hársfa alatt történt. Házasságok kötésének szerencsés színhelye volt.

  A hársfa kérgéből könnyedén készíthető háncs, amit régi időkben többféle felhasználásra gyűjtöttek. Maga a faanyag idővel kissé sötétedő színű, könnyedén megmunkálható, legjobban faragható, formálható ezért a fafaragók, faszobrászok, hangszerkészítők kedvelt alapanyaga. Már az ókori görögök is hársfahéjra írtak. A középkor azonban már Szűz Máriához kötötte a hársfa virágát.

   

  Hársfavirág gyűjtése, szedése, tárolása

  A hársfa illatos virágait június-júliusban (leghamarabb a nagylevelű hárs, majd 1-2 hét múlva a kislevelű hárs), a teljes kivirágzás előtt, a körülötte lévő fellevéllel együtt gyűjtjük, lehetőleg forgalomtól távoli, tiszta levegőjű helyen. A hársfa védelme érdekében, megelőzve az ágak letörését célszerű a virágok begyűjtését ollóval végezni!

  Szárítása árnyékos, szellős, száraz, portalan helyen történjen. Papírral, vagy vászonterítővel terítsük le szárítás alatt. Jól záródó edényben tároljuk, és évente új gyűjtéssel frissítsük fel készletünket. A nagylevelű és kislevelű hárs begyűjtött virágzata keverhető.

   

  Hársfavirág botanikai leírása

  A hársfa a Kárpát-medencében honos fajta, világszerte előfordul. Szép koronájú, illatos virágú, jellegzetessége a kis sárgás virágokat övező világoszöld színű murvalevelei, amik lándzsás nyelv alakúak, légcsavarszerű repítők. A levél fonákján apró szőröcskék vannak. Törzse egyenes, sima kérgű, idővel válik kérge barázdálttá, mélyre hatoló, kiterjedt gyökerekkel rendelkezik. A hársfa vadon is megterem, a lombhullató vegyes erdőkben találjuk. Terebélyes, szép fa, ezért mára kultúrnövénynek is számít, parkok, utcák kedvelt díszítő elegyfája. Ártéri ligeterdőkben, sziklás, törmelékes élőhelyeken, gyertyános–tölgyesekben fellelhető.

  Viszonylag igénytelen, szárazságot és árnyékot tűrő, de lassan növekvő. A hársfa virágait a méhek nagyon kedvelik, fontos mézelő növényünk. A jó vízellátottságú, tápanyagdús talajt kedveli. Jó környezeti élettérben hosszú életű, nagyméretű fává növekszik, mely a 30 méteres magasságot is elérheti. Hernyók, gubacsatka és levéltetvek károsíthatják.

   

  Felhasznált irodalom:

  Dr. Kmeth Sándor – Herbárium
  Gyógynövények kincsestára -Alexandra kiadó
  Csupor Dezső: Fitoterápia, Növényi szerek a gyógyászatban.
  Reader’s Digest: A természet füvészkertje
  Kissné Dogossy Éva- Zsoldos Márton: A természet kincseskamrája
  Rácz Gábor, Rácz-Kotilla Erzsébet, Szabó László Gy.: A gyógynövények ismerete
  Reader’s Digest. Fűszerek és gyógynövények nagykönyve 2008

   

  Tartalomhoz tartozó címkék:

  Keresés