Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hasmenés ellen a 11 legjobb gyógynövény

Hasmenés ellen a 11 legjobb gyógynövény

Hasmenés ellen a 11 legjobb gyógynövény A hasmenés a széklet meglazulását jelenti, amely akár teljesen víz állagúvá is változhat a hasmenés súlyosságától függően. Ez együtt jár a hirtelen, naponta sokszor jelentkező ürítési ingerrel is, melynek száma naponta 10-20 alkalomra is terjedhet. A hasmenés hátterében többnyire vírusfertőzés áll, valamint gyakori, hogy rossz higiéniás körülmények között, közösségben nagyobb esély van a betegség megszerzésére. 

A hasmenés a széklet meglazulását jelenti, amely akár teljesen víz állagúvá is változhat a hasmenés súlyosságától függően. Ez együtt jár a hirtelen, naponta sokszor jelentkező ürítési ingerrel is, melynek száma naponta 10-20 alkalomra is terjedhet. A hasmenés hátterében többnyire vírusfertőzés áll, valamint gyakori, hogy rossz higiéniás körülmények között, közösségben nagyobb esély van a betegség megszerzésére.

A betegséget hasfájás, hascsikarás, görcsölés kíséri, ami a székelés után megszűnik, majd később újra jelentkezik. További tünetek közé tartozik az émelygés, hányinger, láz, csecsemőknél étvágytalanság és sírás. Illetve gyakori a hasmenéssel járó kiszáradás, ugyanis a hasmenéssel sok folyadék távozik a szervezetből, amelynek pótlására különösen kell figyelni.

A hasmenés főként gyermekek esetében veszélyes a kiszáradás miatt. Ezért, ha több napig fennálló hasmenés gyötri a gyermeket fontos orvoshoz vinni. Az orvos ilyenkor meghallgatja a beleket, amelynél intenzív bélmozgás hallható, a has általában puffadt és nyomásra érzékeny. Ebből a háziorvosok már könnyen azonosítják a problémát és általában diétát javasolnak, illetve fokozott folyadék bevitelt. Hasmenéskor nehezünkre eshet törekedni a több folyadék fogyasztásra, arról nem is beszélve, hogy sokakban él egyfajta sztereotípia azzal kapcsolatban, hogyha keveset isznak, akkor kevesebbszer ürül a híg széklet is. Ez téves gondolkodás! A folyadék rendkívül fontos, annak érdekében, hogy elkerülhessük a kiszáradást, valamint léteznek kifejezetten bélnyugtató teák, amelyekből ízletes italt készíthetünk a nehezebb napokra.

Hasmenés elleni gyógynövények

A hasmenés elleni gyógynövényeket leginkább azért tartjuk hatásosnak, mert csersavat (tannint) vagy pektint, nyákot tartalmaznak, amelyek amellett, hogy természetes összetevők, fontos szerepük van a belek karbantartásában. A csersav például összehúzó hatású, amely csökkenti a bélgyulladást. A tanninok lassítják a mérgező anyagok felszívódását és a vízvesztést a bélfalon át. A pektin oldható elemi rost, amely képes megnövelni a széklet mennyiségét és megnyugtatja a beleket. A nyáknak a tápcsatorna nyugtatásában van kiemelt szerepe, amely szintén elengedhetetlen ahhoz, hogy a belek megnyugodjanak és a hasmenés megszűnjön. Ezek tükrében lássuk, mely gyógynövények azok, amelyek igazán hatásosak lehetnek.

Alma (Malus domestica)

„Minden nap egy alma, az orvost távol tartja” – bizonyára sokan ismerik a mondást, amelynek jelentőségét e cikkünkben is alátámasztjuk. Ha valaki már fordult háziorvoshoz hasmenéssel valószínűleg alma és keksz diétát javasolt számára. Ez a népgyógyászatban évszázadok óta fennálló gyógymód nemcsak abban merül ki, hogy az alma egészséges. Komoly tudományos tény áll annak hátterében, miért eredményes a hasmenés megszüntetésében. Ez pedig nem más mint az, hogy az alma pektineket tartalmaz, amely mint fentebb írtuk nyugtatja a beleket és segít a székrekedés és a széklet lágyulás ellen. Ez a kettősség azért jöhet létre, mert az alma amfoter jellegű, tehát székrekedés esetén széklet lazító, a hasmenést pedig képes megfogni.

Apróbojtorján (Agrimonia eupatoria)

Az apróbojtorján magas csersav tartalommal rendelkezik, ez lehet az oka annak, hogy a német E-bizottság kifejezetten ajánlja hasmenésre. Az apróbojtorján szárított leveléből tegyen 2-3 teáskanálnyit forrásban lévő vízhez, majd várja meg míg kihűl és fogyassza el a bélnyugtató teát.

Bolhamagútifű (Plantago ovata)

A bolhamagútifű alkalmazása leginkább székrekedés ellen ismert, mivel nagy mennyiségű víz felszívásával képes növelni a széklet mennyiségét. Kevesen tudják, hogy akárcsak az alma esetében, itt is amfoter jellegű növényről van szó, tehát a hasmenés megszüntetésében is segít. Mindezt úgy teszi, hogy növeli a béltartalom térfogatát és gyorsítja a salakanyag áthaladását. Előfordulhat, hogy a bolhamagútifű használata közben allergiás reakciót tapasztal, ebben az esetben ne használja többet a gyógynövényt.

Fekete és kék áfonya (Vaccinium-fajok)

A fekete és a kék áfonya csersavakban és pektinekben igen gazdag, ez az oka annak, hogy eredményesen veszik fel a harcot a hasmenéssel szemben. A diétás étrend során érdemes beiktatni ezeket a bogyós gyümölcsöket, hiszen könnyebben átsegíthetnek a hasmenéses időszakon.

Földi szeder és málna (Rubus-fajok)

A szeder és a málna egymás közeli botanikai rokonfajai, mégis a német E-Bizottság a szeder levélből készült tea jótékony hatását emeli ki és népszerűsíti a gyógynövénykedvelők körében. De jó tisztában lenni vele, hogy a szeder- és a málnalevél egyaránt hatásos, hiszen mindkettő leve teli van csersavakkal.

Görögszéna (Trigonella foenumgraecum)

A görögszéna magja igen gazdag rostokban, akárcsak a bolhamagútifű épp ezért ugyanazzal az eljárással működik a két gyógynövény. A görögszéna megduzzad a belekben és enyhíti a hasmenést, valamint székrekedésnél ellenkezőleg, a széklet meglazításában segít. Egyszerre maximum két teáskanálnyi mennyiséget használjon, különben előfordulhat, hogy hasfájást okoznak a magok.

Gránátalma (Punica granatum)

A gránátalma magja összehúzó hatású, ezért a néporvoslásban gyakori, hogy hasmenésre alkalmazzák.

Sárgarépa (Daucus carota)

A hasmenés gyermekek és csecsemők esetében válhat veszélyessé, ezért fontos, hogy mindent megtegyünk a hasmenés enyhítése érdekében. Babáknál gyakori, hogy főtt sárgarépával gyógyítják a gyomorpanaszt. Ez két szempontból is jó ötlet, egyrészt a csecsemőknél a hozzátáplálás időszakában a sárgarépa hamar előkerül, már 4-6 hónapos korban is adhatunk répát a kicsiknek. Másrészt a sárgarépa nyugtatja a tápcsatornát és megszünteti a hasmenést, valamint gazdag tápanyagértékének köszönhetően pótolja az elveszített tápanyagokat. Annak érdekében, hogy benne lévő vitaminokból, ásványi anyagokból minél több megmaradjon javasoljuk, hogy inkább párolja a zöldségeket, hiszen forrásban lévő vízben főzve sokat veszít a tápanyagértékéből.

Szentjánoskenyérfa (Ceratonia siliqua)

Dr. James A Duke botanikus, a Gyógynövénypatika című könyvében osztotta meg saját tapasztalatát arról, milyen hatásos a szentjánoskenyérfa hasmenés esetén. Panamában tett hosszabb látogatása során szalmonella mérgezést kapott, ami feltehetően a kezében tartott édesvízi teknősök okozták. Egy panamai orvos szentjánoskenyérfaport írt fel hasmenés ellen, amely látványosan 1-2 nap alatt elmulasztotta a gyötrő hasgörcsöket és hasmenést. Később egy tanulmányt olvasott arról, hogy 41 bakteriális-, vagy vírusos eredetű hasmenésben szenvedő csecsemőnél vizsgáltak a placebo gyógyszerek és szentjánoskenyérfapor hatását. Ebből 1-2 nap alatt meggyógyultak azok, akik szentjánoskenyérfaport kaptak, míg a többieknél 4 napig is elhúzódhatott a hasmenés.

Teacserje (Camellia sinensis)

A teacserje az egyik olyan gyógynövény, amely a legnagyobb összehúzó hatással rendelkezik. Ha hasmenése van, igyon egy csésze fekete teát, amely rövid időn belül képes nyugtatni a beleket.

Tölgy (Quercus-fajok)

A tölgy akárcsak a teacserje összehúzó hatású, ebből az apropóból, pedig a német E-Bizottság is előszeretettel ajánlja a hasmenés gyógyítására. 

Az oldal tetejére