Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

HIV-fertőzés kezelésére a legjobb gyógynövények

HIV-fertőzés kezelésére a legjobb gyógynövények

HIV-fertőzés kezelésére a legjobb gyógynövények A HIV-fertőzés Magyarországon nagyon keveseket érint, mindössze 2000-2500 ember diagnosztizált HIV-vírussal. 1986 óta fordítanak nagyobb figyelmet a HIV fertőzés kiszűrésére szervdonoroknál, véradóknál és azoknál, akik önként jelentkeznek. Ettől az időszaktól kedve körülbelül 4000 embernél mutatták ki fertőzést. Évente nagyjából 200-300 újabb HIV-fertőzöttet diagnosztizálnak, melyből nagyjából 50 ember már AIDS beteg, ami a HIV fertőzöttség végső stádiumba. AIDS-ben évente 10-15-en halnak meg. Ennek ellenére hazánkban, illetve a szomszédos országokban – Szlovákia, Szlovénia, Horvátország – alacsonynak mondható a fertőzöttek száma. Ezzel szemben tombol a HIV-vírus Ukrajnában, ahol 500 ezer ember fertőződött már meg és Oroszországban, ahol közel 2 millióan szenvednek a betegségben. 

A HIV-fertőzés Magyarországon nagyon keveseket érint, mindössze 2000-2500 ember diagnosztizált HIV-vírussal. 1986 óta fordítanak nagyobb figyelmet a HIV fertőzés kiszűrésére szervdonoroknál, véradóknál és azoknál, akik önként jelentkeznek. Ettől az időszaktól kedve körülbelül 4000 embernél mutatták ki fertőzést. Évente nagyjából 200-300 újabb HIV-fertőzöttet diagnosztizálnak, melyből nagyjából 50 ember már AIDS beteg, ami a HIV fertőzöttség végső stádiumba. AIDS-ben évente 10-15-en halnak meg. Ennek ellenére hazánkban, illetve a szomszédos országokban – Szlovákia, Szlovénia, Horvátország – alacsonynak mondható a fertőzöttek száma. Ezzel szemben tombol a HIV-vírus Ukrajnában, ahol 500 ezer ember fertőződött már meg és Oroszországban, ahol közel 2 millióan szenvednek a betegségben.

Hogyan terjed?

Sokáig azt gondolták, hogy a HIV csak nemi úton terjed, azonban mára bebizonyosodott, hogy HIV-vel fertőzött édesanya szülés közben, illetve anyatejjel is átadhatja a kicsinek a betegséget. Ezenkívül a fertőzés vérrel is átvihető, főleg kábítószerfogyasztóknál közös tűhasználat által. A felsorolt példák ellenére 70-80%-ban még mindig a nemi váladék útján történő átadás a leggyakoribb.

Kik a veszélyeztetettek?

A HIV fertőzöttek rizikó csoportjába tartoznak a már említett drog fogyasztók, akik közösen használnak különböző injekciókat. Emellett gyakori, hogy prostituáltak és kuncsaftjaik, valamint partnereiket gyakran váltogató heteroszexuális férfiak fertőződnek meg. Ennél is gyakoribb példa, hogy melegek és biszexuális férfiak válnak HIV fertőzötté. Éppen ez az oka, hogy az önkéntes szűréseken legtöbbször homoszexuálisok jelennek meg, számukra szinte „kötelező” is a szűréseken részt venni.

HIV-vírustól a halálos AIDS-ig

Nagy port kavar, amikor a médiában hallani, hogy egy híres celeb HIV vírus hordozóvá vált. Ilyenre példa Magic Johnson az egykori Los Angeles Lakers kosárlabdacsapat irányítója, aki 1991-ben jelentette be, hogy HIV fertőzött. Hasonló cipőben jár Charlie Sheen, a Két pasi meg egy kicsi című amerikai komédia sztárja. A sztár a diagnózis után 4 évig titkolta, majd 2015-ben a nyilvánosság előtt is felvállalta. Rajtuk kívül még jóval több sztárt, színészt és énekest érint a betegség, talán az egyik legnagyobb médiafigyelmet Freddie Mercury a Queen biszexuális énekese kapta, aki az AIDS leghíresebb áldozatává vált. Betegségét évekig titkolta, majd halála előtt egy nappal hozta nyilvánosságra. A híresség a kór legádázabb tüneteit hordozta magán, ilyen a drasztikus soványság és a Kaposi-szarkóma, amely a HHV-8 herpeszvírus rosszindulatú érdaganata. A HIV vírus a szervezet CD4 molekulát hordozó sejtjeit támadja meg és pusztítja el. Amikor a CD4 molekulákat hordozó immunsejtek száma egyre csökken a kezdeti időszakban lehet tenni azért, hogy a sejtek újra termelődjenek. Ezáltal szinten tartható a betegség. Amennyiben az immunsejtszám drasztikusan lecsökken a szervezet ki van téve különböző fertőzéseknek, betegségeknek és daganatos sejtek képződésének. Ezt a stádiumot AIDS betegségnek hívjuk. A HIV fertőzést követően átlagosan a 10. évben alakul AIDS. Akárcsak Freddy Mercury esetén az AIDS rendkívül fájdalmasan pusztítja el a szervezetet. Tünetei közé sorolhatók a gombás fertőzések például a hüvelyben, valamint a szemölcsök, övsömör, arc-, homloküreg gyulladás, tbc, bőrdaganatok, Kaposi-szarkóma, kiterjedt gombás fertőzések, tumor. Az AIDS nem gyógyítható, azonban a HIV vírus korai felfedezésével és a szükséges életmód váltással még éveket lehet nyerni. Ebben segíthet a fitoterápiás gyógymód is, melyben x gyógynövényt javaslunk.

Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra)

Az édesgyökér számos vírus ellen hatékony, amely főként glicirrizin összetevőjének köszönhető. Laboratóriumi kutatások igazolják, hogy a glicirrizin gátolja a HIV vírus szaporodását. Egy japán kísérletben arra is fényderült, hogy a HIV-pozitív, de még nem AIDS-es betegeknél a glicerrizin lassítja a HIV-tünetek megjelenését. Egy másik kutatás során olyan vérszegénységgel küzdő betegeket vizsgáltak, akik vérátömlesztés során lettek fertőzöttek. Ők egy hónapon keresztül fogyasztottak édesgyökeret és már ez alatt az idő alatt csökkent a vérükben a vírusok száma. HIV fertőzötteknek javasolt 30 g-os édesgyökeret tenni 1 liter gyógynövényteába vagy magában rágcsálni a gyógynövényt. Naponta maximum 3 csésze édesgyökér tea ajánlott, hiszen túladagola nátrium- és vízvisszatartást, túlzott káliumveszteséget, magas vérnyomást, fejfájást okozhat.

Közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum)

A közönséges orbáncfű szintén tartalmaz antivirális vegyületeket, ilyen a hipericin és a pszeudohipericin. Ezekről a vegyületekről laboratóriumokban is bebizonyították, hogy hatásosak a HIV ellen. A hipericinnek és több származékának keverékét szabadalmaztatták citomegalovírus-fertőzés elleni gyógyszerben. Ez a betegség gyakran előjön AIDS-es betegeknél. Ahhoz, hogy kutatók meghatározzák, hogyan segít a hipericin és a pszeudohipericin a HIV-fertőzés visszaszorításában, még további kísérletekre van szükség. De addig is ajánlott próbálkozni e két vegyületet tartalmazó gyógynövénnyel vagyis az orbáncfű tinktúrájával, amelyből az ivóvízhez napi 10-30 csepp szükséges. Az orbáncfű monoamino-oxidáz (MAO-gátló) vegyületeket tartalmaz. Aki ilyen vegyületeket rendszeresen fogyaszt óvakodjon bizonyos ételektől, pl. füstölt vagy savanyított élelmiszerektől, alkoholtól, egyes gyógyszerektől. Valamint ne fogyasszon orbáncfüvet, ha terhes.

Szurokfű (Origanum vulgare) és gyíkfű (Prunella vulgaris)

Howard Greenspan New-York-i AIDS-kutató orvos szerint az oxidatív stressz nagyban hozzájárul az AIDS haláleset bekövetkezéséhez. Ennek oka, hogy a stressz felszabadítja a káros szabadgyököket a szervezetben, amelyek reakcióképes szabadelektronnal rendelkező oxigénmolekulák. Ezekkel szemben az antioxidánsok eredményesek, amelyek képesek közömbösíteni a szabadgyököket. Ennek tudatában javasolt több antioxidáns teát fogyasztani, ilyen a szurokfű és a gyíkfű, amelyek igen gazdag antioxidáns források.

Aloé (Aloe vera)

Az aloé verában megtalálható egy immunerősítő vegyület, amit acemannannak neveznek. Laboratóriumi kísérletek igazolják, hogy az acemannan hatékony HIV ellen, valamint használatával csökkenthető az azidotimidint tartalmazó AIDS-gyógyszer szükséges adagja, amellyel elkerülhetőek a gyógyszer mellékhatásai. Az acemannan ajánlott adagja elérheti a 250 mg-ot is, de az ennél jóval nagyobb adag 1000 mg sem okozott mérgező hatást állatokon végzett kísérletek során. Az Amerikai AIDS-kutatási Alapítvány szerint emberre veszélytelen. Körülbelül 1 liter aloévé tartalmaz 1600 mg acemannant, amit naponta ajánlott meginni. Az aloé levet házilag nem szabad elkészíteni gyógynövény boltokban viszont könnyen beszerezheti.

Benedekfű (Cnicus benedictus)

A benne található vegyületek hatásosak lehetnek a HIV-fertőzéssel szemben. Készítsen belőle teát és próbálja ki.

Bojtorján (Arctium lappa)

A Lawrence Reviewof Natural Products szerint a bojtorján lé vagy annak kivonata HIV ellenes aktivitást mutatott ki laboratóriumi kísérletek során.

Csűdfű (Astragulus-fajok)

Kínában a csűdfű az amerikai kasvirág megfelelője. A csűdfű rengeteg vírusellenes vegyületet tartalmaz, ezért hatékony lehet a HIV vírussal szemben is. Bár még tudományosan nem bizonyított, vírusölő tulajdonságai miatt érdemes bizalmat szavazni ennek a gyógynövénynek.

Fokhagyma (Allium sativum)

A fokhagyma mint az egyik legjobb vírusölő él a köztudatban, nem véletlenül, hiszen számos fertőzés ellen hatékony. Nincs ez másként az AIDS több fertőzésével szemben sem, mint a herpesz, Pneumocystis carinii okozta tüdőgyulladás. A fokhagymában megtalálható az ajoán, amely a HIV terjedését is képes megakadályozni a szervezetben.

Izsóp (Hyssopus officinalis)

Az izsóp teáról feltételezik, hogy alkalmas a HIV-fertőzöttek gyógyítására ugyanis tartalmaz egy Mar10-nek nevezett vegyületet. A kutatások szerint ez a vegyület gátolja a HIV terjedését.

Kasvirág (Echinacea-fajok)

A kasvirágban számos immunerősítő vegyület megtalálható, ezek közé tartozik a kávésav, ciklóriasav és az echinacin, amelyek az interferonhoz, a test saját vírusellenes vegyületeihez hasonló vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik. A kasvirág hatására megnő a szervezetben a properdin nevű vegyület jelenléte, amely szintén fertőzésgátlóként funkcionál. HIV-fertőzés esetén ajánlott napi 2-3 csésze kasvirág tea fogyasztása vagy néhány csepp a tinktúrából. Egyes vélemények szerint a kasvirág hatásához hozzálehet szokni és utána elveszíti hatóerejét, így javasolt szüneteket tartani a rendszeres teafogyasztás során.

Körte (Pyrus communis)

Ebben a gyümölcsben kávésav, klorogénsav, is található. Előbbi kiváló immunerősítő, utóbbi a HIV-vírus elleni. Kisebb mennyiségben almában is mgtalálhatók ezek a vegyületek.

Kúpvirág (Rudbeckia-fajok)

A kúpvirág gyökerének a kasvirágnál erősebb immunerősítő hatása van, ezért AIDS esetén naponta 2-3 csészével is javasolt fogyasztani.

Vöröshagyma (Allium cepa)

A vöröshagyma kiváló kvercetin forrás, amely antioxidáns hatású vegyület. A vöröshagyma tulajdonságai hasonlítanak a fokhagyma tulajdonságaival, hiszen mindkettő vírusellenes hatású, amely HIV-vírus esetén is hatékony lehet-

Bodza (fekete bodza, Sambucus nigra)

A bodzabogyó évek óta vírusfertőzés elleni gyógyszerként ismert és napjainkban is folynak kutatások annak felderítése érdekében, hogy a HIV-fertőzést milyen mértékben tudja kezelni egy a bogyós gyümölcs.

Izlandi zuzmó (Cetraria islandica)

Az Illinois Egyetem tudósai kimutatták, hogy az izlandi zuzmók olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek gátolják a HIV vírusok szaporodását. Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer-engedélyezési Hivatal (FDA) által jóváhagyott – AIDS-gyógyszer ugyanezzel a hatással rendelkezik. Az AIDS gyógyszereknek vannak mellékhatásaik, az izlandi zuzmó viszont teljesen ártalmatlan. 

Tartalomhoz tartozó címkék: gyógynövény gyógynövények
Az oldal tetejére