Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Hörghurut

Hörghurut

 

Két típusát különböztetjük meg, heveny és idült hörghurutot.

 


Heveny hörghurut


A hörgők a légutaknak a légcsőtől a tüdőig húzódó részét jelentik. Ezek gyulladása a heveny hörghurut (bronchitisz). A hörgők falát bélelő sejtek ilyenkor fokozott mennyiségű nyálkát termelnek, ami légzési nehézséget és köhögést okoz. A szervezet köhögéssel próbál szabadulni a fölösleges nyálkamennyiségtől.

http://drimmun.com/images/stories/Image/Betegsegek/horghurut.jpg

Tünetek

Köhögés kíséretében sűrű, nyúlós, zöldes vagy sárgás köpet távozik. A beteg légszomjra, lázra és torokfájásra panaszkodik, amely a köhögéssel fokozódik.

hirdetés

http://drimmun.com/mambots/editors/fckeditor/editor/images/spacer.gifOkok


A hörghurut lehet vírusos vagy bakteriális eredetű. Nagyjából ugyanazok a kórokozói, mint a megfázásnak, és más felső légúti bántalmaknak. Gyakran a hörgőkre terjedő megfázás okozza a betegséget, de kiválthatja vagy súlyosbíthatja nyirkos környezet, a dohányzás következtében fellépő nyálkhakártya-izgalom, mérgező vegyszerek vagy por belélegzése. A dohányosok és a szennyezett levegőjű környezetben élő, dolgozó emberek hajlamosabbak hörghurutra. Hajlamosítanak e betegség kialakulására az elhúzódó szív- és tüdőbetegségek (asztma, szívelégtelenség) is.

Kezelés

A heveny hörghurut rendszerint egy hét leforgása alatt gyógyul. Az okoktól függően antibiotikumot, gyulladáscsökkentőket, lázcsillapítót, köptetőt ír föl az orvos A köhögés megszüntetésére hatásos lehet, ha mézzel kikevert friss tojássárgát felöntünk hársfavirág teával.


Idült hörghurut


Ezt a betegséget a hörgők és a légcső falát bélelő nyálkahártya tartós izgalmi állapota idézi elő. A hörgők nyálkahártyáját csillószőrös hám fedi A csillószőrök állandóan mozognak, ezáltal kisöprik a tüdőből az oda került port és parányi idegen testeket. Ha a termelődött és felgyülemlett nyálka, gyulladás akadályozza a csillószőrök mozgását, azok képtelenek betölteni tisztító feladatukat. Nehézlégzés, hetekig, hónapokig elhúzódó köhögés, ami felkeléskor gyötri legjobban a beteget. Olykor hátfájás is előfordul.


Okok


Az idült (krónikus) hörghurut leggyakoribb oka a dohányzás, de kiválthatja légszennyezettség, munkahelyi ártalom (pl. ha valaki évekig port vagy mérgező anyagokat lélegzik be), valamint allergia is állhat a hátterében.

Kezelés

Az első tünetek – köhögés, láz, köpetürítés- jelentkezésekor azonnal orvoshoz kell fordulni. A betegség kezelése igen összetett Fontos a dohányzást abbahagyni. Fertőzés esetén, vagy annak megelőzésére általában antibiotikus vagy egyéb gyulladáscsökkentő kezelés szükséges.

 

Keresés