Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

 Hörghurut ellen a 15 legjobb gyógynövény 

 Hörghurut ellen a 15 legjobb gyógynövény 

 Hörghurut ellen a 15 legjobb gyógynövény  A hörghurut szóösszetétel első fele a légzőrendszerben lévő hörgőket jelöli, míg a hurut a nyáktermelődéssel járó váladékra utal, amely a betegség során alakul ki. Amikor a hörgőrendszer begyullad és sok váladékot termel, akkor beszélhetünk hörghurutról. A hörgőkön lévő nyálkahártya a váladékot a garat felé tereli, ennek köszönhetően a tüdő megszabadul a káros anyagoktól (szennyeződések, gázok, por stb.) Ezt a normális folyamatot a túlzott nyáktermelés felboríthatja, amely irritálja a légzőrendszert és köhögést vált ki. 

A hörghurut szóösszetétel első fele a légzőrendszerben lévő hörgőket jelöli, míg a hurut a nyáktermelődéssel járó váladékra utal, amely a betegség során alakul ki. Amikor a hörgőrendszer begyullad és sok váladékot termel, akkor beszélhetünk hörghurutról. A hörgőkön lévő nyálkahártya a váladékot a garat felé tereli, ennek köszönhetően a tüdő megszabadul a káros anyagoktól (szennyeződések, gázok, por stb.) Ezt a normális folyamatot a túlzott nyáktermelés felboríthatja, amely irritálja a légzőrendszert és köhögést vált ki. 

Kiknél fordul elő?

A hörghurut a hidegebb időszakokban bárkit érinthet, gyakoriságát 15 százalékosra becsülik. Zömében gyerekeknél és dohányosaknál nagyobb a megfertőződés veszélye, utóbbiaknál főleg a 45 felettiek érintettek. 

Mitől alakulhat ki?

A hörghurutot a szennyezett levegő, dohányfüst, különböző gázok beszívása egyaránt okozhatja, hiszen ezek gyulladást hoznak létre az légzőrendszerbe. 

Hogyan kezelhető természetesen?

A hörghurut kezelésére számos olyan gyógynövény áll rendelkezésünkre, amelyek képesek fellazítani a nyákot és csökkenteni a gyulladást. A következőkben 12 gyógynövényt mutatunk be, amelyek segíthetnek a betegség elmulasztásában. 

Eukaliptusz (Ecalyptus globulus)

Az eukaliptusz olajból tipikusan olyan köptető készíthető, amely fellazítja a nyákot. Nemcsak köptetőként, de légzésterápiaként is alkalmazható, amennyiben az eukaliptusz gőzöket belélegezzük. Ezenkívül tea formájában is rendkívül hatásos, mivel képes felszívódni a szervezetben és a megfelelő helyen kifejteni hatását. 

Fokhagyma (Allium sativum)

A fokhagyma talán a legismertebb antivirális gyógynövény, ami sokaknál előkerül az influenza időszakban. Ez a gyógynövény az influenzán és a megfázáson kívül a hörghurutot is maradéktalanul gyógyítja. Rendkívül áldásos a légúti megbetegedések gyógyításában, olyan vegyületet is tartalmaz, mint az allicin, amely az egyik legjobb természetes fertőtlenítő. Ez az aromás vegyület több hasonló társával együtt a tüdőn keresztül távozik, többek között ez az oka annak, hogy kellemetlen, fokhagyma szagú a leheletünk miután fokhagymát ettünk. Ugyanakkor ez az oka annak is, hogy hatásos a légiúti betegségek ellen. 

Molyhos ökörfarkkóró (Verbascum thapsus)

A német E-Bizottság ezt a növényt kifejezetten ajánlja légúti betegségekre, ennek oka, hogy a növény köptető hatású és segít felköhögni a lerakódott nyákot. További jótékony hatása közé sorolható, hogy baktériumölő, nyugtatja a torkot és enyhíti a köhögő rohamokat. 

Nagy csalán (Urtica dioica)

A csalán néhány éve igen felkapott a hörghurut és az asztma enyhítésében. A csalánlevél és gyökerének leve mézzel és cukorral édesítve kiváló egészséges csemege a betegség során. A csalánból teát is készíthetünk, amely ugyanúgy kifejti áldásos hatását. 

Borostyán (Hedera helix)

A német E-Bizottság szintén ajánlja ezt a gyógynövényt a légúti panaszok megszüntetésére. 

Lándzsás útifű (Plantago lanceolata)

A lándzsás útifűről biztosan mindenki hallott már, aki szerette volna légúti megbetegedéses tüneteit természetes módszerekkel kezelni. Ez a gyógynövény kiválóan funkcionál köhögőcsillapítóként és baktériumölőként. Legegyszerűbb felhasználási módja, ha tesz egy teáskanálnyi szárított gyógynövényt egy csésze forró vízbe majd hagyja ázni, amíg ki nem hűl. 

Madárkeserűfű (porcsinfű, polygonum aviculare)

A madárkeserűfű szintén légzőszervi megbetegedésekre, köhögésre, hörghurutra ajánlott, amit a német E-bizottság is megerősített. 

Orvosi szappanfű (Saponaira officinalis) 

Ennek a gyógynövénynek a gyökerében van orvosság, hiszen az orvosi szappanfű gyökere köptető hatású. A növény gazdag szaponinokban, amelyek fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásúak, valamint szinergikus kölcsönhatásban vannak más vegyületekkel. Alkalmazása egyszerű, főzzön valamilyen gyógynövény teát és tegye hozzá az orvosi szappanfű gyökerét, hagyja állni benne, majd fogyassza el. 

Orvosi ziliz (Althaea officinalis)

Még egy olyan gyógynövény, amely mellett a rangos E-Bizottság letette a voksát, ha hörghurutról van szó. Nem is véletlen, tekintve, hogy az orvosi ziliz gyökere fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású. Bár lehet, hogy kevesen tudják, de ezt a növényt évszázadok óta használják hörghurut, megfázás, köhögés és torokfájás gyógyítására. 

Pemetefű (Marrubium vulgare)

A pemetefűről alkotott vélemény megoszlik a népgyógyászatban. Míg a német E-Bizottság előnyben részesíti hörghurutra, addig az amerikai FDA szerint hatástalan a hörghurut kezelésére. Nem tudni az amerikaiak miért marasztalják el a gyógynövényt, de egy biztos a régiek évszázadokig alkalmazták légúti betegségekre. Ha szeretné kipróbálni készítsen pemetefű teát, ízesítse cukorral vagy mézzel és győzödjön meg saját maga a pemeteű jótékony hatásáról. 

Tarackbúza (Agropyron repens vagy Elymus repens)

Szintén hatásos légúti megbetegedésekre. 

Tavaszi kankalin (primula veris)

Még egy kiváló gyógynövény, amit az E-Bizottság ajánl. Fogadjuk meg tanácsukat és készítsünk teát egy teáskanálnyi szárított kankalin virágából vagy gyökeréből és alkalmazzuk köptetőként megfázásra, illetve hörghurutra. 

Paprika és C-vitamin tartalmú gyógynövények

A megfelelő C-vitamin bevétellel a szervezet könnyebben átvészelheti a légúti megbetegedéseket. Már akár napi 500 mg segíthet leküzdeni a vírusokat. Dr. James A. Duke a C-vitamin étrendkiegészítőket is nyugodt szívvel ajánlja, azonban ha szeretnénk a természet tárházából beszerezni, akkor fogyasszunk paprika féléket és citrusféléket. 

Teljes értékű gabona-, mogyorófélék, valamint más magnéziumtartalmú élelmiszerek

Amikor hörghurut keletkezik, annak hátterében vitamin-, és ásványi anyaghiány is állhat. Közülük is gyakori a magnéziumhiány. Éppen ezért fontos a magnézium pótlására odafigyelni, amit teljes értékű gabonából, dióból, mogyorófélékből könnyen beszerezhet a szervezet számára. A természetgyógyászok napi 300-600 mg magnézium bevitelét ajánlják megelőzésként, de valójában minél több ilyet fogyaszt annál jobb! 

Az oldal tetejére