Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hüvelygyulladás ellen a 8 leghatásosabb gyógynövény

Hüvelygyulladás ellen a 8 leghatásosabb gyógynövény

Hüvelygyulladás ellen a 8 leghatásosabb gyógynövény A hüvelygyulladás a hüvely mikrobiológiai egyensúly felborulása során jön létre, melynek hátterében többnyire gombás vagy bakteriális fertőzés áll. Ezenkívül kiválhatja a hüvely rossz higiéniája vagy ellenkezőleg a hüvely állandó tisztítása és a túlzott kemikáliák alkalmazása. Ezenkívül lehet kiváltó ok lehet az antibiotikumok szedése, klóros vagy termálvíz, klimax és a szexuális partner gyakori váltogatása. 

A hüvelygyulladás a hüvely mikrobiológiai egyensúly felborulása során jön létre, melynek hátterében többnyire gombás vagy bakteriális fertőzés áll. Ezenkívül kiválhatja a hüvely rossz higiéniája vagy ellenkezőleg a hüvely állandó tisztítása és a túlzott kemikáliák alkalmazása. Ezenkívül lehet kiváltó ok az antibiotikumok szedése, klóros vagy termálvíz, klimax és a szexuális partner gyakori váltogatása. 

Mik a tünetek?

A hüvelygyulladás leggyakoribb tünete a vizelés és a szexuális együttlét alatt érzett gyakori égő, fájdalmas érzés, ezenkívül a hüvely viszketése és a bőséges folyás. Gombás fertőzés esetén sűrű, fehéres, sárgás színű, míg bakteriális fertőzés esetén többnyire zöldes színű. Ez többnyire kellemetlen szaggal jár együtt, de előfordulhat, hogy semleges szagú a folyás.

Hogyan kezelhető?

Ha a fentebb említett tüneteket tapasztaljuk fontos nőgyászhoz fordulni, akinek rutinművelet megállapítani a hüvelygyulladást. Mindezt tenyésztéssel vagy mikroszkóppal végzi. Ezt követően a kórokozóktól függően lehet számítani kúpok, kenőcsök javaslatára, illetve szájon át történő gyógyszer felírására. Változókorban fellépő hüvelygyulladás esetén nem ritka, hogy ösztrogén hormont is alkalmaznak a kezelés során. Hüvelygyulladás esetén javasolt elkerülni az együttlétet vagy óvszert használni, amellyel megelőzhető, hogy a gombás fertőzés átjusson a férfi nemi szervébe és később újra megfertőzze a nőt. A férfiak nem képesek megfertőződni hüvelygombával, de hordozók lehetnek. A gyógyulásban segíthetnek különböző gyógynövényekből készített ülőfürdők és természetes alapanyagú antibakteriális tamponok felhelyezése is, amelyekről a következőkben írunk részletesen.

Fokhagyma (Allium sativum)

Dr. James A. Duke, amerikai botanikus, a Gyógynövénypatika című nagysikerű könyv írója meglehetősen bizarr gyógykezelést ajánl a hüvelyfertőzésre, ez pedig nem más mint a fokhagymalébe és joghurtba áztatott tampon felhelyezése a hüvelybe. A botanikus szerint a fokhagyma antivirális, gombaölő és fertőtlenítő tulajdonságai miatt igen hatékony orvoslás lehet. Egy könyv kifejezetten a fokhagyma gyógyhatásaival foglalkozik, melynek címe Garlic: The Science and Therapeutic Application of Allium Sativum and Related (Species) vagyis A fokhagyma: az Allium sativumban és rokon fajaiban rejlő terápiás lehetőségek és tudományos magyarázatuk, ami Henrich P. Koch a bécsi egyetem gyógyszerészeti kémiai és biogyógyszerészet professzor, valamint dr. Lawson gyógynövényvállalatai kutató tollából született. Mindketten azt az álláspontot vallják, hogy a fokhagymalé képes elpusztítani a Candida albicans nevű gombát, amely sokszor a hüvelyi gombás fertőzés okozója.

Teafa (Melaleucea-fajok)

A teafaolaj elterjedt fertőtlenítő szer, melynek népszerűségét alátámasztja, hogy Ausztráliában a teafalolaj termelése 20 tonnáról több mint 140 tonnára emelkedett néhány év alatt. Gombaellenes tulajdonsága az olaj terpinén-4 vegyületének köszönhető, melyet különböző hüvelygomba ellenes krémek és kúpok is tartalmaznak. Tudósok szerint a terpinén-4 tartalmú készítmények hatásosak a hüvelyfertőzés elmulasztásában. Gyakran visszatérő hüvelygomba esetére javasolt teafaolajba és joghurtba áztatott tampont helyzeni a hüvelybe éjszakára körülbelül hat napon át. A teafaolaj fogyasztása mérgező, ezért semmiképp nem szabad lenyelni!

Aranygyökér (Hydrastis canadensis)

Az aranygyökér természetes antibiotikumnak számít berberin és hidrasztin vegyületének köszönhetően. Ezek a vegyületek képesek elpusztítani a Trichomonas nevű baktériumokat, amely a hüvely fertőzést okozhatja. Az aranygyökér immunerősítő hatású, javasolt alkalmazni kasvirággal, amely hasonló tulajdonságokkal rendelkezik az aranygyökérhez. Mindkét gyógynövény egyaránt alkalmas tea, tinktúra és kapszula formájában történő alkalmazásra.

Kardamom (Elettaria cardamomum)

Érdekes tény, hogy a kardamomban kétszer annyi terpén-4 vegyület is lehet, mint a teafaolajban. Ezt tudva nem véletlenül javasolják, hogy teafaolaj helyett használjon kardamom olajat.

Almaecet

Az almaecet a népi orvoslásban számos területen bizonyított már, ezért nyugodt szívvel tehetünk a fürdővízhez is 2-3 csészével a hüvelyöblítés érdekében. Az almaecet jótékony hatása abban összegződik, hogy segít visszaállítani a hüvely normál savasságát, ez pedig megakadályozza a Candida albicans, a Trichomonas és a Gardnerella gomba elszaporodását.

Fekete nadálytő (Symphytum officinale)

A hüvelygomba legtöbbször fertőzés során alakul ki, de előfordulhat, hogy klimaxon átesett nők a hüvelyszárazság nyálkahártya irritációja vezet gyulladáshoz közösülés után. Jeanne Rose gyógynövénygyógyász ennek elkerülése érdekében természetes síkosítót ajánl, amit tojásfehérjéből, E-vitamin kapszula tartalmából és pár csepp feketenadálytő tinktúrából készíthet el.

Fodros lórom (Rumex crispus)

Szintén Jeanne Rose ajánlja hüvelygyulladásra a fodros lóromot más gyógynövényekkel együtt. A receptjéhez 30 g fodroslóromgyökérre, 60 g kasvirággyökérre, 30g aranygyökérre és 30 g gyömbér gyökértörzsre van szükség. Ezekből a gyógynövényekből készíthetünk teát, porított formában pedig zselatin kapszulába is tehetjük.

Levendula (Lavandula-fajok)

Jeanne Rose végzettségét tekintve aromaterapeuta is, ezért nem véletlenül ajánlja a jótékony hatású illóolajokat, közülük is a levendulát. A levendulaolaj hatékony a Trichomonas és a Gardnella okozta hüvelyfertőzés ellen. Javasolt, hogy tegyen néhány csepp illóolajat a hüvelyöblítésére használt folyadékokhoz, krémekhez, ülőfürdőhöz. Levendula helyett teafaolaj vagy kamillaolaj is kifejezetten javasolt. Azonban a fentebb említett eljárásokat csak hüvelygombásodás esetén alkalmazza, mivel ha rendszeresen teszi a hüvelyben lévő szükséges mikroorganizmusokat is elpusztíthatja. 

Az oldal tetejére