Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Isiász (ülőidegzsába) ellen a 9 legjobb gyógynövény

Isiász (ülőidegzsába) ellen a 9 legjobb gyógynövény

Isiász (ülőidegzsába) ellen a 9 legjobb gyógynövény Az ülőidegzsába akkor alakul ki, amikor testünk leghosszabb idege, vagyis a nervus ischiadicus gyulladásba kerül. Ennek kiváltó tényezője lehet gyakran végzett ülőmunka vagy mozgásszegény életmód. A zsibbasztó, tompa vagy éles fájdalom a fartól a lábujjakig terjedhet és felerősödhet különböző nyomásokra (pl. tüsszentés, köhögés préselés) Továbbá meleg vizes fürdő alkalmazása is ronthat a helyzeten. Ha az érintett ideg gyulladása súlyosabbá válik, akkor az izmok gyengesége is kialakulhat, amely a lábak mozgásának korlátozásához vezethet. A súlyos isiász másik tünete, hogy nehezebbé válik a vizelet és székletürítés, illetve ezek visszatartása is. Amikor ilyen szintre emelkedik az ülőidegzsába mindenképp forduljon orvoshoz, hiszen nagy valószínűséggel műtéti beavatkozás szükséges. 

Az ülőidegzsába akkor alakul ki, amikor testünk leghosszabb idege, vagyis a nervus ischiadicus gyulladásba kerül. Ennek kiváltó tényezője lehet gyakran végzett ülőmunka vagy mozgásszegény életmód. A zsibbasztó, tompa vagy éles fájdalom a fartól a lábujjakig terjedhet és felerősödhet különböző nyomásokra (pl. tüsszentés, köhögés préselés) Továbbá meleg vizes fürdő alkalmazása is ronthat a helyzeten. Ha az érintett ideg gyulladása súlyosabbá válik, akkor az izmok gyengesége is kialakulhat, amely a lábak mozgásának korlátozásához vezethet. A súlyos isiász másik tünete, hogy nehezebbé válik a vizelet és székletürítés, illetve ezek visszatartása is. Amikor ilyen szintre emelkedik az ülőidegzsába mindenképp forduljon orvoshoz, hiszen nagy valószínűséggel műtéti beavatkozás szükséges.

Ülőidegzsába elkerülése

Az isiász megelőzésére legtöbbet a gerinc kímélésével tehetünk. Amely többek között gyakori sportolással valósul meg. Javasolt olyan sportokat végezni, amely kíméli a gerincet. (pl. úszás, torna). Továbbá alváshoz érdemes kemény matracot választani, ami nem süpped be. Ha az ülőmunka elkerülhetetlen mégis a gerinc panaszok már jelentkeztek, akkor válasszunk olyan széket, amely jól tartja a gerincet. Irodai széknél alkalmazhatunk gerinctámaszt és törekedhetünk a megfelelő ülő pozíció betartására. Javasolt óránként tenni egy rövidebb sétát annak érdekében, hogy a gerinc és a lábak mozogjanak. Napjainkban egyre divatosabb a nagy méretű fitnesz labdák alkalmazása ülésre székek helyett. Ez pont azt a célt szolgálja, hogy a gerincet mikromozgásban tartsa, amely szintén segít az ülőidegzsába kialakulása ellen.

A probléma kezelése

Heveny ideggyulladás esetén javasolt a problémás területet hűteni és pihentetni. Később a gyógyulást követően azonban vigyázni kell rá, hogy ne hűtsük a gerincet, mert a hideg víz és a huzat ugyanúgy előhozhatja a nem kívánt tüneteket. Javasolt a fokozott pihentetés is, de eközben is végezhetünk kímélő gerinctornát. A gerinctornát először mindenképp gyógytornásszal végezzük, és ha sikerült elsajátítani a megfelelő mozdulatokat, akkor végezzük a tornát rendszeresen otthon, akár egyedül is. Emellett többféle gyógynövény is létezik, amelyek fájdalomcsillapítóként vagy vérbőséget okozó hatóanyaguk miatt képesek enyhíteni a fájdalmat.

Fűmag (fűmagkeverék, főleg borjúpázsit, Anthoxanthon odoratum)

Parson Kneipp, európai természetgyógyász figyelte meg az alpesi gazdákat, akik a téli takarmány begyűjtése után a fűmagokat összesöpörték és a fürdővizükbe szórták. Mindezt azért tették mert jól tudták, hogy a fűmag milyen fantasztikusan enyhíti a hát és ízületi fájdalmakat. Azóta már Európában elterjedt a Kneipp-terápia, melynek keretében előre csomagolt tasakokban fűmagot szórnak a fürdővizekbe vagy meleg borogatás formájában alkalmazzák. Ez utóbbi gyógykezelést a német E-Bizottság is támogatja, sőt kimondta, hogy másfajta ízületi és reumás panaszokra is eredményes lehet a meleg borogatás. A fűmag hatékonysága abban rejlik, hogy sok kámforhoz hasonló vegyületet tartalmaz, amely serkenti a helyi véráramlást. A jobb vérkeringéssel számos más probléma is elkerülhető.

Fűzfa (Salix-fajok)

A fűzfakéreg szalicint tartalmaz, melynek hatása hasonló az aszpirinéhoz. Ez azt jelenti, hogy eredményesen csökkenti a fájdalmat ülőidegzsába esetén. A német E-Bizottság már letette a voksát mellette ízületi fájdalmak és fejfájás kezelésére is.

Kúszó mirtuszhanga (Gaultheria procumbens)

A kúszó mirtuszhanga hazánkban henye vagy rózsás fajdbogyóként ismert. Ez a gyógynövény metil-szalicilátot tartalmaz, amely a fűzfakéregben található szalicinhez hasonló. Ez a gyógynövény kiváló hatékonyságot nyújt fürdővízhez adva, illetve teaként fogyasztva is, ugyanis képes csökkenteni az isiászt és a köszvényt. Bőrön át gyorsabban felszívódik, mint a gyomorban. Gyermekek elől tartsuk elzárva a kúszómirtuszhanga-olajat és minden metil-szalicilát tartalmú készítményt. Ugyanis kellemes mentás illatát könnyen megkívánják a gyerekek, de már egy kis mennyiség lenyelése is végzetes lehet számukra.

Nagy csalán (Urtica  dioica)

Érdekes történelmi tény, hogy az emberek már az ókorban is csalánnal gyógyították a hátukat. Napjainkban is előfordul még, hogy csalánnal csapkodják a problémás hátat. Ugyanakkor ez az orvoslás meglehetősen fájdalmas és csípős, de pont ez adja a csalán sikerét. A csalán ellenizgató szerként eltereli az idegrendszer figyelmét a súlyosabb fájdalomról. De nemcsak emiatt olyan hatékony. A csalánszőrökben lévő gyulladást generáló kémiai anyagok kiváltják a szervezet természetes gyulladáscsökkentő anyagainak a termelődését. Ezáltal gyulladáscsökkentőként funkcionál a gyógynövény.

Bársonymályva (Sida cordifolia)

Az indiai ájurvédikus orvosai kedvelik ezt a gyógynövényt az isiász és más fájdalmas idegrendszeri panaszok gyógyítására. A gyógynövény nagy mennyiségű efedrint tartalmaz, amely izomtónus-növelő szer is, feltehetően ezért képes segíteni az ülőidegzsába gyógyulását.

Kínai angyalgyökér (Angelica sinensis)

A kínai angyalgyökér a kínai orvoslásban elsősorban a nőgyógyászati panaszok hatékony kezelését segíti elő, mivel fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatású. Kínában már isiász gyógyítására is alkalmazzák az angyalgyökeret injekció formájában. Akupunktúrás kezelés által a megfelelő helyekre bejuttatott angyalgyökér kivonat még eredményesebbnek bizonyul. Ezt egy kutatás igazolja, ahol a kezelésben részesülők 90%-a jelentős javulásról számolt be. Injekció formájában kissé problémás alkalmazni ezt a gyógynövényt, azonban teaként fogyasztva és fürdővízbe téve érdemes kipróbálni.

Mustár (Brassica nigra, Sinapis alba)

Dr. James A. Duke Gyógynövénypatika című könyvében ír a mustártapasztról, amit sokan régóta használnak légúti megbetegedések, reumás panaszok és isiász ellen. A mustárnövény gazdag aromás vegyületekben és hatékonyan csökkenti a hörgő nyálkahártya duzzanatát, valamint vérbőséget okoz, amelynek jóleső, meleg, bizsergető hatása eltereli a figyelmet az ülőidegzsába fájdalmáról.

Zsázsa (Lepidium-fajok)

A zsázsa fájdalomcsillapító, illetve a mustármaghoz hasonlóan vérbőséget okoz. Mindkét tulajdonsága segíthet elmulasztani az ülőidegzsába okozta fájdalomérzetet.

Gyömbér (Zingiber officinale) és szezám (Sesamum indicum)

John Heinerman (PhD) antropológus, a Heinerman’s Encyclopedia of FRuits, Vegetablets and herbs, magyarul a Heinersman-féle gyümölcs-, zöldség és gyógynövény enciklopédia szerzője egy egyiptomi gyógymódot ajánl az isiász megszüntetésére. Ez pedig nem más mint reszelt gyömbér, három evőkanál szezámolajjal és egy evőkanál citromlével. Dörzsölje be a kívánt bőrfelületet és hagyja hatni ezt a vérbőséget okozó keveréket. 

Az oldal tetejére