Köménymag, fűszerkömény gyógyhatása

Köménymag, fűszerkömény gyógyhatása
A csecsemők görcsös hasfájásaira kitűnő gyógymód. Serkenti a tejelválasztást. Fokozza az epefolyadék termelődését. Nyugtató hatással van az emésztőrendszerre. Enyhíti a menstruációs görcsöket. A népgyógyászatban kiváló féregűzőként ismeretes. Remek szélhajtó, puffadás esetén jól hasznosítható. Gyomorerősítő, javítja a gyomornedv-kiválasztást. Képes megszüntetni a bélrenyheséget. Csökkenti a vérnyomást. Felhasználható légcsőhurut és köhögés ellen is.

Fűszerkömény (Carum carvi)

Gyógyhatása

A csecsemők görcsös hasfájásaira kitűnő gyógymód. Serkenti a tejelválasztást. Fokozza az epefolyadék termelődését. Nyugtató hatással van az emésztőrendszerre. Enyhíti a menstruációs görcsöket. A népgyógyászatban kiváló féregűzőként ismeretes. Remek szélhajtó, puffadás esetén jól hasznosítható. Gyomorerősítő, javítja a gyomornedv-kiválasztást. Képes megszüntetni a bélrenyheséget. Csökkenti a vérnyomást. Felhasználható légcsőhurut és köhögés ellen is.

 

Felhasználás külsőleg

Megtalálható számos kozmetikumban, amelyekkel főként a bőrproblémák kezelhetők. A fűszerköményből gégegyulladás elleni forrázat készíthető.
 

Állapotok, amelyekben ajánlott

 • puffadás
 • bélgörcsök
 • menstruációs görcsök
 • hasmenés
 • légcsőhurut
 • köhögés
 • epeproblémák
 • bélrenyheség
 • magas vérnyomás
 • felfúvódás
 • bélfertőzések

 

Köménymag tea készítése

250 ml forrásban lévő vízzel öntsön le 5 grammnyi porított köményt. Hagyja ázni negyedóráig, majd szűrje le. Étkezés előtt javasolt a fogyasztása, naponta 3 alkalommal.

Fűszerkömény tea csecsemők számára: 1 csészényi forrásban lévő vizet öntsön 1 kávéskanálnyi köménymagra. Forralja 60 másodpercig, majd hagyja állni negyedóráig. Szűrje le a kapott teát, majd óránként egy mokkáskanálnyi ízesítetlen, langyos kivonatot adjon a csecsemőnek!

Teakeverék fűszerköménnyel: Keverjen össze 1 kávéskanálnyi ánizst, édesköményt és fűszerköményt, majd forralja fel az egyveleget negyed liter vízben. Hagyja ázni 3 percig, majd szűrje le. Naponta maximum 3 alkalommal ajánlott a tea fogyasztása, lehetőleg étkezés előtt.

 

Ellenjavallat

Allergiás tüneteket okozhat!  Orvosi szakvélemény hiányában illóolaját tilos használni! Terhesség és szoptatás ideje alatt nem javasolt nagy mértékben történő fogyasztása! Hosszabb ideig tartó alkalmazása esetén idegrendszeri problémák alakulhatnak ki!

Köménymag hatása röviden

Görcsoldó, gyomorerősítő, szélhajtó, emésztéskönnyítő, bélfertőtlenítő, köptető, étvágyjavító

Hatóanyagai: flavonoidok, szénhidrátok, illóolaj, zsíros olaj.

Népies neve: konyhakömény, kerti kömény, hasznos kömény, keménymag.

Angol neve: caraway, meridian fennel, Persian cumin.

Hasznos része: A fűszerkömény hivatalos drogja az ikerkaszat termése (Carvi fructus) és a termésekből lepárolt illóolaj (Carvi aetheroleum).

Gyűjtése, szedése, tárolása

A magok betakarítása nyár közepén, júniusban és júliusban esedékes. Azok a magok kerülhetnek betakarításra, amelyeknek színe barna, felülete pedig még nem túl kemény. Száraz, zárt helyen érdemes kiszárítani, majd zsákokban tárolni. Az illóolaj kinyeréséhez a terméseket roppantani és aprítani szükséges, a lepárlás csak ezek után történhet meg.

 

Története

Az ókorban is elterjedt volt a használata, amelyről az Ebers-féle papirusztekercsek is árulkodnak. Az ókori rómaiak, egyiptomiak és görögök leginkább gyógyhatásai miatt kedvelték a köményt, de fűszerezésre is gyakran alkalmazták. Európában a XIII. század környékén terjedhetett el, és arról volt ismeretes, hogy a szerelmi bájitalok egyik legfőbb komponenseként szolgált. Ezenfelül leginkább kolostorkertekben termesztették. A Közel-Keleten nagy népszerűségnek örvendett a fűszerkömény, az arab orvosok gyakran a gyerekek ágybavizelését kezelték a segítségével.

Magyar nyelvemlékeink közül elsőként a Schlägli Szójegyzékben volt felfedezhető 1405 körül. Görög és latin származású vándorszó, amely elterjedt az európai nyelvekben. Az ókori görög káron (kömény) szó lehetett az eredeti alakja. A konyhai felhasználása igen sokrétű, ízesíthetők általa a különböző péksütemények, sajtok, saláták, húsételek. Szeszes italok is készíthetők belőle, a Kummel pálinka az egyik leghíresebb ital, amit a köménymagokból készítenek, és nagy tiszteletnek örvend a legtöbb Közép-Európai országban, valamint Oroszországban is. Az indiai és a marokkói konyha egyik alapfűszere, valamint a curry egyik alapanyaga. A mexikói ételek elengedhetetlen kelléke, fűszerköménnyel készítik el többek között az enchiladat, a tacot és a guacamole-t. Mágikus erővel is felruházták a köményt, ugyanis a néphit szerint megakadályozza a nemi eltévelyedést, valamint megvéd a gonosz erőktől.

 

Botanikai leírása, termesztése

Eurázsiában őshonos, az ernyősvirágzatúak (Apiaceae) családjába tartozó kétnyári növény. Orsószerű gyökérzettel rendelkezik, amely zöldségként is fogyasztható. A szára elágazó, magassága nem éri el az 1 métert. A száron ernyősen helyezkednek el az apró virágok, amelyek fehér és rózsaszín árnyalatban tündökölnek. Ikerkaszat terméssel rendelkezik, amely könnyen pereg.

Kedveli a napos területeket, valamint a termékeny és jó vízellátással rendelkező talajt. Élőhelyei leginkább nedves rétek vagy kaszálók. Magról szaporítható, a vetése tavasszal vagy ősszel történik. Közvetlenül a földbe érdemes ültetni. Az elhanyagolt növény lassabban csírázik, ezért folyamatos gyomlálást és öntözést igényel.

 

Felhasznált irodalom

Bernáth Jenő szerkesztése: Vadon termő és termesztett gyógynövények
Kissné Dogossy Éva, Zsoldos Márton: A természet kincsestára
Gyógynövények, mint természetes gyógyanyagok
Rácz János: Gyógyhatású növények
Rácz Gábor, Rácz-Kotilla Erzsébet, Szabó László Gy.: Gyógynövények ismerete
Reader’s Digest: A természet füvészkertje
Reader’s Digest: Fűszerek és gyógynövények nagykönyve
Gyógynövények kincsestára
Tartalomhoz tartozó címkék: toc