Illatos macskamenta gyógyhatása | DR IMMUN.com

Illatos macskamenta gyógyhatása | DR IMMUN.com
A macskák imádják a számukra szinte afrodiziákumként működő, édeskés, de mégis citromos illattal rendelkező macskamentát (catnip). Az, hogy szinte eufórikus őrületbe kerülnek tőle a növény nepetalakton nevű vegyületének köszönhető.  Azonban különleges összetevői az ember számára is számos jótékony hatást rejtenek.

illatos_macskamenta_gyogyhatasa_nepeta catariaIllatos macskamenta (Nepeta cataria)

Gyógyhatása

A macskák imádják a számukra szinte afrodiziákumként működő, édeskés, de mégis citromos illattal rendelkező macskamentát (catnip). Az, hogy szinte eufórikus őrületbe kerülnek tőle a növény nepetalakton nevű vegyületének köszönhető.  Azonban különleges összetevői az ember számára is számos jótékony hatást rejtenek.[1]

A tradícionális orvoslás szerint kiváló választás például emésztési problémák esetén, mert nyugtatja a gyomrot, csökkenti a gyomorsav mennyiségét, valamint puffadás, hasi görcsök és hascsikarás esetén is enyhülést ad. Megfékezi a hasmenést.

Tudományos vizsgálatok is alátámasztják, hogy kivonata antimikrobális hatású a gombák és gram-pozitív baktériumokkal szemben. Valószínűleg ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy légúti megbetegedések esetén hatékony az alkalmazása. Megfázás, influenza során javasolják kamillával, fodormentával és citromfűvel elkeverve fogyasztani, mert csökkenti a lázat és a meghűlés tüneteit. [2] [3] [4]

Nyugtató hatásáért a nepetalakton és a nepetalinsav vegyületei a felelősek, melyek hatást gyakorolnak a GABA receptorokra. Csökkenti az ideges gyomor-és bélpanaszokat, oldja a nappali feszültséget és elősegíti az elalvást. Enyhe görcsoldó, így mérsékli a szorongásos fejfájást és az izmok feszülését is. [5] [6] Kutatások szerint antidepresszáns szerű hatással is rendelkezik. [7] Enyhe fájdalomcsökkentő képessége ugyanezen összetevőire vezethető vissza. Fogyasztását a szakirodalmak javasolják fájdalmas menstruáció esetén. [8] [9]

Gyulladáscsökkentő hatását a lamiuside és a verbaszkozid nevű vegyüketeinek köszönheti, melyet több kutatás is alátámaszt. [10]

 

Felhasználás külsőleg

Erős főzetét alkalmazni szokták reuma és ízületi gyulladás okozta fájdalmak esetén borogatásra. Főzete alkalma a bőr tisztítására és fertőtlenítésére. A levelek rágcsálása csökkenti a fogfájást. virágai pedig felhasználhatók illatos, szagtalanító lábfürdő készítéséhez. [1]

Állapotok, amelyekben ajánlott

 • túlzott savtermelés
 • gyomorfekély
 • gyomorégés
 • gyomorrontás
 • láz
 • hascsikarás
 • stressz
 • köhögés
 • fejfájás
 • migrén
 • fogfájás
 • idegfáradtság
 • meghűlés
 • gyomorbántalom
 • hörghurut
 • puffadás
 • fájdalmas menstruáció
 • álmatlanság
 • ízületi gyulaldás
 • reuma

 

Macskamenta tea készítése

Hasmenés-csökkentő tea készítése: Fél liter forrásban lévő vízzel öntsön le 1 evőkanálnyi szárított herbát, fedj le, hagyja állni 10 percig. Szűrje le, majd a kapott teát melegen fogyassza!

Álmatlanság elleni tea készítése: Forraljon fel fél liter vizet, és tegyen bele 30 gramm szárított macskamenta levelet. Rövid ideig hagyja ázni a leveleket a vízben, majd szűrje le. Ezután takarja le egy fedővel az edényt, és hagyja hűlni a teát. Lefekvés előtt, langyosan ajánlott a bevitele! Álmatlanság elleni teakeveréket készíthet, ha ad hozzá golgotavirágot, macskagyökeret vagy citromfüvet is.

Nyugtató hatású teakeverék készítése: Egy edénybe tegyen 2 teáskanál szárított hársfalevelet és hársfavirágot, 1 teáskanál szárított körömvirágot és fodormentát, valamint 1 csipetnyi macskamentát és levendulavirágot. A kapott keverékre öntsön 3,5 dl forró vizet. Hagyja állni a teát kb. fél óráig, majd a leszűrést követően, melegen használja.

A konyhában

Virágos hajtásai a konyhában is megállják helyüket, ugyanis gazdagítják a salátákat, és levelei pedig kiválóan párosíthatók citrommal húsok és hal ízesítéséhez.

Ellenjavallat

Túl nagy mennyiségben történő fogyasztása esetén hányást, hasmenést vagy fejfájást okozhat. Kúraszerű, nem túlzott alkalmazása esetén azonban mellékhatása nem ismert. GERD esetén az izomlazító hatása miatt fogyasztása nem ajánlott.

Macskamenta gyógyhatása röviden

Görcsoldó, nyugtató, lázcsillapító, sebgyógyító,összehúzó, vizelethatjó, fejfájáscsillapító, emésztéskönnyítő, köhögéscsillapító, fertőtlenítő, szélhajtó.

Hatóanyagai: illóolajok: nepetalanok, kámfor, kariofillén, eucalyptol, linalool, kariofilén, citronellal, kámfor, timol, karvakrol, pulegone, valamint a lamiuzide és verbaskozid.

Népies neve: macskafű, erdei csombor, gyöngymenta, csipkepitty.

Angol neve: catmint, catnip, catswort, catwort, catnep, catwort.

Hasznos része: A macskamenta felhasználható része a virágzó, leveles szára (Catariae herba).

 

Macskamenta gyűjtése, szedése, tárolása

A nyári időszakban történik a gyűjtése. A felső virágzó hajtásai és levelei kerülnek levágásra. Az 1 évesnél fiatalabb növényről csak egyszer szedhető a drogja, azonban a második évtől már többször is lehet gyűjteni. A learatott részek vékonyan kiterítve, hűvös helyen száríthatók. Miután kiszáradt a herba, egy jól záródó dobozban érdemes tárolni, hogy ne veszítsen a hatóerejéből.

 

Története

Több, mint kétezer éves múlttal rendelkezik, az egész világon használták a megfázás, a láz és a menstruációs görcsök kezelésére. A macskamenta (Nepeta cataria) hivatalos latin nevének két részéhez két külön történet kapcsolódik. A nepeta rész a római Nepeti városáról kaphatta a nevét. Ez a város ugyanis arról volt híres, hogy rendkívül nagy mennyiségben termesztették az emberek a macskamentát, és nagy tiszteletnek örvendett a körükben. Fajneve, a cataria egy latin szóból, a cattusból eredhet, amely szó szerinti fordításban macskát jelent. Azért lehetett ez a neve, mert a jellegzetes illata különösen vonzó hatást gyakorol a macskákra. Az ókori Egyiptom emberei adtak először a szent állatként tisztelt macskáiknak ebből a növényből, ez is mutatja, milyen régre nyúlik vissza a macskákhoz köthető bódító hatása. A növény enyhe citrusos és mentás illata vonzza a négylábú szőrgombócokat, olyan számukra, mintha egy finom illatú parfümöt szagolnának. Európában csak a XVIII. században jelenik meg először ez a növény. Az 1970-es években elterjedt a macskamentáról az a tévhit, hogy kábítószerként is alkalmazható. Azonban a növény nincs sem az emberekre, sem az állatokra bódító és tudatmódosító hatással. Egy népi bölcsesség szerint a macskamenta szerencsét hoz annak a háznak a lakóira, ahol elültetik, és elmélyíti a barátságot nem csak az emberek, hanem az emberek és az állatok között is. A Közel-Keleten és a Földközi-tenger partjai mentén napjainkban is elterjedten termesztik, alkalmazzák gyógynövényként vagy előszeretettel használják fel ételek készítéséhez.

 

Macskamenta botanikai leírása, termesztése

Az illatos macskamenta az ajakosok (Lamiaceae) családjába, az árvacsalán-virágúak rendjébe tartozik. 150-nél is több faj létezik a világon, amik legtöbbször csak élőhelyük alapján különböztethetők meg. A macskamenta évelő növény. Lágy szára négyélű, felületét pedig szürke molyhok borítják. Nyeles levelekkel rendelkezik, amelyek felső részét apró szőrök, alsó részét pedig molyhok borítják, csakúgy, mint a szárat. Hengeres virágzatú, a virágok színe pedig lehet pirosasfehér vagy sárgásfehér. Termése apró makktermés.
Nagyon hasonlít a kinézete a mentáéra. A macskamenta fajok közül még kiemelt helyet foglal el a kaukázusi macskamenta (N. mussinii) és a kerti macskamenta (N. x faassenii). A növény nagy vízigényű, de a szárazságot is jól tűri. Szaporítása a legtöbbször magról történik az állandó helyére ültetve. Mivel viszonylag magas és terebélyes növény, ezért érdemes karózni, és a körülötte lévő földet folyamatosan gyomtalanítani, hogy fokozatos legyen a növekedése.

A kertek és a lakások egyik kedvelt növénye, nem csak azért, mert a macskákra igen jó hatással van, hanem mert távol tartja a rovarokat és a szúnyogokat is egyaránt.

 

Felhasznált irodalom

Bernáth Jenő szerkesztése: Vadon termő és termesztett gyógynövények
Gyógynövények kincsestára
Earl Mindell: Gyógyfüvek Bibliája
Reader’s Digest: Fűszerek és gyógynövények nagykönyve
Lesley Bremness: Füveskönyv
Michael Tierra: Gyógyfüveskönyv
Tartalomhoz tartozó címkék: toc