Mandulagyulladás ellen a legjobb gyógynövények

Mandulagyulladás ellen a legjobb gyógynövények
A torok- és mandulagyulladás rendkívül gyakori, főleg a 9 éves korosztály alattiak számára. A felnőttek 90 százaléknál és a gyermekek 70 százalékánál vírusos eredetű megbetegedés okozza a mandulagyulladást. A tüszős mandulagyulladás hátterében a Streptococcus baktériumfaj áll. Téves feltételezés, hogy a torok- és mandulagyulladásnak köze van a megfázáshoz, illetve a hideghez, azonban igaz, hogy az immunrendszer ilyenkor jobban legyengül ezért könnyebb elkapni a baktériumokat, vírusokat. 

A torok- és mandulagyulladás rendkívül gyakori, főleg a 9 éves korosztály alattiak számára. A felnőttek 90 százaléknál és a gyermekek 70 százalékánál vírusos eredetű megbetegedés okozza a mandulagyulladást. A tüszős mandulagyulladás hátterében a Streptococcus baktériumfaj áll. Téves feltételezés, hogy a torok- és mandulagyulladásnak köze van a megfázáshoz, illetve a hideghez, azonban igaz, hogy az immunrendszer ilyenkor jobban legyengül ezért könnyebb elkapni a baktériumokat, vírusokat.

Mandulagyulladás elleni gyógynövények

A garat két oldalán található nyirokszervek gyulladása, vagyis a mandulagyulladás okozhat reumás lázat, ami károsítja a szívet, ezért fontos, hogy orvoshoz forduljunk a problémával. Ilyen esetben gyakran antibiotikum kúrát ajánlanak, ami segít elpusztítani a Streptococcus baktériumfajt. Amennyiben a mandulagyulladás gyakran visszatérő, az orvosok a műtéti eltávolítását javasolják. Ez nem feltétlenül a legjobb megoldás, hiszen a mandulák fontos szerepe, hogy megóvják a torkot a különböző fertőzésektől. A mandulagyulladást okozó fertőzések leküzdésében rendelkezésünkre állnak különböző gyógynövények, melyekről a továbbiakban lesz szó.

Kasvirág (Echinacea-fajok)

A kúpvirágként is ismert kasvirág kiváló immunerősítő, mivel a növény serkenti a fagocitózist, vagyis azt a folyamatot amely során a fehérvérsejtek egyes típusai felfalják a baktériumokat és a vírusokat. Amennyiben mandulagyulladással küzd próbálja ki a kasvirággal teával történő gargalizálást, illetve a tea fogyasztásával fertőtlenítse a torkot és a mandulát.

Citrusfélék és más C-vitamin tartalmú élelmiszerek

Gyakori, hogy torok- vagy mandulagyulladás esetén citromos tea kortyolgatását ajánlják, ami nemcsak a tea ízesítése miatt kiváló. Ugyanis a citrusfélékben található C-vitamin hatékony a baktériumok elpusztításával szemben különösképp a Streptococcus baktériumfajjal. Mindemellett érdekesség, hogy a C-vitamin arra készteti a szervezetet, hogy több falósejtet, vagyis makrofágot termeljen, ami szó szerint felfalja és bekebelezi a baktériumokat.

Fokhagyma (Allium sativum)

A fokhagyma számos olyan vegyületet tartalmaz, amelynek betegségmegelőző szerepe van, mégis leginkább antibakteriális, vírus- és gombaölő hatásáról ismert. Nem véletlen, hogy betegség esetén a népi gyógyászatban gyakran fertőtlenítették a torkot hagymával, ami ma sem veszett ki a „divatból”. Aki idegenkedik a fokhagyma szagától, vagy betegsége ellenére is közösségbe megy és inkább más alternatívát választana, akkor javasolt fokhagyma kapszulát vásárolni, amely ugyanúgy tartalmazza a fokhagyma értékes összetevőit.

Japánlonc (Lonicera japonica)

Kínában a japánlonc virágát előszeretettel alkalmazzák hörghurut, megfázás, influenza sőt tüdőgyulladás kezelésére is. Nem véletlenül hiszen a japánlonc több mint 12 fertőtlenítő hatású vegyületet tartalmaz. Kutatást végeztek 425 diákkal, akiknek Streptococcus-baktérium okozta torokgyulladásuk volt. Ezt követően japánlonc virágot tartalmazó gyógynövénykeverékkel kezelték a diákokat, akik nagyon hamar javuló tendenciát mutattak. Ha lehetősége van rá próbálja ki a japánloncvirágot torok- és mandulagyulladás esetén.

Zsálya (Salvia officanlis)

Németországban nagy népszerűségnek örvend a zsálya torokfertőtlenítés céljából, ugyanis hatékonyan gyógyítja a torok- és mandulagyulladás tüneteit. Ennek az az oka, hogy a zsálya nagy mennyiségű tannint tartalmaz, ami nyugtató, összehúzó és mikrobaellenes vegyületeket tartalmaz.

Fehér táskavirág (Ceanothus americanus)

Tommie Bass, alabamai gyógyfüvész elmondása szerint torokgyulladás, köhögés, szájpenész ellen mindig a fehér táskavirágot választja. A táskavirág hatékonysága nem meglepő, hiszen gazdag tanninokban, amely a növény csaknem 10%-át alkotják.

Fekete bodza (Sambucus nigra)

A fekete bodza levele rendkívül áldásos hatású mandulagyulladás gyógyítására. A modern orvostudomány eredményei megerősítik ezt az állítást, hiszen számos kísérlet támasztja alá a növény vírusellenes hatását influenza esetén.

Földi szeder (Rubus-fajok) és virginiai datolyaszilva (Diospyros virginiana)

Az amerikai népi orvoslásban már rendkívül régóta alkalmazzák a földiszeder-gyökeret és a datolyaszilvát mandulagyulladás kezelésére. Hatékonyságukat az is alátámasztja, hogy mindkét gyógynövény gazdag tanninokban.

Gyermekláncfű (Taraxacum officinale)

A gyermekláncfű ehető, ezért akár saláta formájában is fogyaszthatja. A kínaiak mégis inkább arra esküsznek, hogy 30g gyermekláncfű gyökeret két-három csésze vízben forraljon ki addig, amíg a folyadéknak fele el nem párolog. Ezután a szirupot fogyassza mandulagyulladás esetén.

Gyógynövénykészítmények.

David Hoffmann, brit gyógyfüvész azt javasolja, hogy két rész kasvirágból, két rész kerti bíborrózsából és egy rész ontario-nyárfarügyből főzzön teát és kezelje azzal mandulagyulladását. Ha szeretné édesíteni a gyógynövény keveréket akkor tegyen hozzá édesgyökeret, ami kiváló ízt ad a teának.

Különböző gyümölcsök.

Néha – főleg gyermekek esetében – azért nem eredményesek a gyógynövényből készült főzetek és szirupok, mert sokan nem szeretik a kesernyés ízüket. Számukra vannak olyan egészséges és finom megoldások, mint a málnalé, amit néhány kultúrában előszeretettel alkalmaznak mandulagyulladásra. A recept szerint felforralt málnalébe cukrot kell tenni, majd megvárni míg kihűl és azzal gargalizálni. Málnán kívül a földi szeder, kék áfonya, papaja, kékszőlő és az epret is ellehet készíteni hasonló módon, amelynek fogyasztásával biztosan kiegyeznek az édeszájú csemeték.

+1 recept

Torok és mandulagyulladásra készíthető mézből, gyömbérből, citromból és fokhagymából egy kiváló keverék, ami bombabiztos a baktériumok elpusztítását illetően. Mindemellett kiváló immunerősítő is, ezért ezt a keveréket akkor is érdemes alkalmazni, ha vírusszezon van, de még nem érezzük magunkon a gyengítő tüneteket.