Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Kamilla, orvosi székfű gyógyhatása | DR IMMUN.com

  kamilla_gyogyhatasai

  Kamilla. Orvosi székfű. (Matricaria chamomilla)

   

  Gyógyhatása

  Az orvosi székfű az egyik legismertebb és legtöbb célra alkalmazott gyógynövény. A kamillafajok közül a Matricaria chamomilla gyógyhatásait tanulmányozták a legalaposabban. Nyugat-Európában az orvosi székfűnél népszerűbb a római kamilla (Chamaemelum nobile), melynek virágzata valamivel nagyobb.

  A kamilla tea hatásai közül néhány széles körben ismert, legtöbbször különböző gyulladásos megbetegedések esetén alkalmazzák. Gyulladáscsökkentő, nyugtató, görcsoldó, szélhajtó hatását a hidrofil flavonoidoknak köszönheti, mely közül az apigenin vegyület a legfontosabb. Azonban a kamazulén, biszabolol, matricin, és az apigenin vegyületek is klinikailag igazoltan gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, melyet oly módon fejtenek ki, hogy csökkentik a szervezet érzékenységét a szövetekből felszabaduló hisztaminnal szemben. A kamillateát az emésztőrendszer gyulladásos betegségeire is rendelik: gyomornyálkahártya-gyulladásban (gastritis), bélgyulladás (enterocolitis), főként vastagbélgyulladás (colitis) esetén. Gyomorfekély (ulcus ventriculi), nyombélfekély esetén is ajánlják kiegészítő kezelések részeként. A kumarinszármazékai, valamint az apigenin nevű vegyülete szintén görcsoldó hatású. Teája oldja a gyomor és a bél, valamint a vese és az epe görcseit, enyhíti a menstruációs görcsöket. Keserű vegyületei javítják az emésztést, szélhajtó, erősíti a gyomrot, csillapítja a hányingert, és a fejfájást is enyhíti. Étvágyjavítóként is használják. Az általános tapasztalatok és preklinikai vizsgálatok alapján a kamilla teájának enyhe központi idegrendszert is nyugtató hatása is van. A kamilla antiallergén hatása az illóolaj összetevőinek köszönhető, melyek gátolják a hisztamin felszabadulását. Aktivizálja az immunrendszert, segíti a megfázásból való felgyógyulást, izzasztó, lázcsillapító.  Antibakteriális hatását főként a bizabolol nevű vegyületének köszönheti, mely az illóolajában található.

   

  Kamilla hatása, felhasználás külsőleg

  • A kamilla vizes, alkoholos kivonata egyaránt gyulladáscsökkentő hatású, ezért bőr- és nyálkahártya gyulladások esetén, égési sebek, fekély és fertőzés kialakulásának megelőzésére, sebek fertőtlenítésére alkalmazható, mert sebgyógyulást elősegítő, hámosító, nyugtató és viszketéscsillapító hatással is rendelkezik. Foghúzások, szájsebészeti beavatkozások után, szájüregi gyulladásokra, ínygyulladásra is kiváló öblögető.
  • Teáját megfázás, légcsőhurut, arcüreggyulladás esetén inhalálásra is használják, azonban arra fontos ügyelni, hogy ne túl forró gőz kerüljön belélegzésre.
  • Torokfájás, torokgyulladás, rekedtség esetén érdemes a tea készítésekor zsályát is rakni a főzetbe, vagy váltakoztatva öblögetni, gargarizálni hol a kamilla, hol a zsálya főzetével.  Bőrrel érintkező anyagok által kiváltott gyulladás esetén hatékonynak bizonyult klinikai vizsgálatok során is.
  • Főzetét a haj fényesebbé tételére is használják, világosabb árnyalatot ad a hajnak.
  • Teáját langyos állapotában kötőhártya gyulladás és szemhéj gyulladás esetén alkalmazzák a szem borogatására.
  • Fürdővízbe ajánlott a kamilla főzetét beletenni, gyulladással járó bőrgyógyászati megbetegedéseknél, ekcémánál.
  • Hüvelyöblítőként társítható a körömvirág vizes kivonatával hüvelygyulladás esetén. Fürdőkúrához 50 gr drogot forrázzunk le 10 l vízzel. Ülőfürdőként aranyér esetén is hatékony.  A kamillaolaj ízületi fájdalmak bedörzsölője

   

  Állapotok, amelyekben ajánlott

  • Gyulladásos bőrbetegségek    
  • Égések
  • Nyálkahártya gyulladás
  • Kontakt dermatitisz
  • Ekcéma
  • Aranyér
  • Bőrgyulladás
  • Szájüregi gyulladások
  • Epegörcs
  • Bélgörcs
  • Vesegörcs
  • Láz
  • Gyomornyálkahártya-gyulladás (gastritis)
  • Bélgyulladás (enterocolitis),
  • Vastagbélgyulladás (colitis)
  • Gyomorfekély (ulcus ventriculi)
  • Nyombélfekély
  • Torokgyulladás
  • Megfázás
  • Szemgyulladás,
  • Kötőhártyagyulladás
  • Hüvelygyulladás

  Kamilla tea készítése

  3-5 gr drogot forrázzunk le kb. 250 ml vízzel, majd tartsuk a forrás hőmérsékletét megközelítő melegen kb. 3 percig, pl. vízfürdőn. Ezt követően hagyjuk állni még 15 percig, majd szűrjük le. Kortyonként célszerű fogyasztani, amikor már langyosra lehűlt. Napi adagja: 3 csészével, étkezések előtt. Kávéskanálnyi mennyiségben adható csecsemők számára hasgörcs esetén, ilyenkor célszerű mellé köménnyel (Carum carvi) együtt teát készíteni belőle.

   

  Ellenjavallat

  Allergiás reakciókat válthat ki arra érzékeny személyeknél. Rokon fajokkal, például körömvirággal keresztallergia alakulhat ki, ezért ismert kamillaallergia esetén a növénycsaládba (fészekvirágzatúak, Asteraceae) tartozó fajok alkalmazását kerülni kell. A kamilla nem okoz bőrirritáció, biztonságos gyógynövény. Az orvosi székfűnek tulajdonított allergiás esetek többségét a szennyezésként jelen lévő, vagy a tévesen kamillaként azonosított allergén Anthemis cotula okozza. A szántóterület szélére került gyom- és rovarirtó szerek felhalmozódhatnak az ott található kamillában, így az onnan begyűjtésre kerülő gyógynövényen található vegyszermaradványok is allergizálhatnak.

  Népies nevei egyéb elnevezések: székfű, orvosi székfű, katóka, anyafű, bubulyka, pipiske, szentivánpipitér, anyaméhfű, szüzekanyja, teafű, piperefű, német kamilla, vad kamilla,

  Angol neve: chamomile, German chamomile, Hungarian chamomile, scented mayweed

  Hasznos része: virágzata és illóolaja. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben hivatalos drogként a kamillaolaj (Matricariae Aetheroleum, Chamomillae Aetheroleum), kamilla folyékony kivonata (Matricariae extractum fluidum) és a kamillavirágzat (Matricariae flos) szerepel.

  Orvosi székfűgyógyhatása röviden

  Gyomor-bélrendszeri görcsoldó, bőr- és nyálkahártya gyulladáscsökkentő, antiallergén, antibakteriális, fertőtlenítő, nyugtató, emésztést serkentő.

  Hatóanyagai: Illóolaj (0,75%):, mely sötétkék színét a kamazulén adja. az illóolaj a tárolása során elveszíti a kék színét. A kamazulén proazulénekből képződik a lepárlás során, ilyen vegyületek például a matricin; biszabolol és származékai. Kumarinszármazékok (keserű anyagok) : umbelliferon, heriarin. Flavonoidok: apigenin, luteolin, patuletin és ezek glikozadjai. Lipofil (0,5-1,5%), és a hidrofil vegyületek.

   

  Orvosi székfű története

  A kamillát már évezredek óta alkalmazzák a gyógyítás területén, az ókori rómaiak és görögök is gyógyítottak vele.

  Kamilla gyűjtése, szedése, tárolása

  Július-augusztusban gyűjtik a virágos hajtáscsúcsokat, melyeket tárolás céljából azonnal gyűjtés után meg kell szárítani, mert ha megbarnulnak a virágok, az ront a minőségükön. A termesztett kamilla virágait napos időben, a harmat felszáradása után gyűjtik szedőfésűkkel, majd átengedik őket rostákon, hogy a fejetlen vagy túl hosszú kocsányú virágzatokat el tudják különíteni. A gyűjtést követő 2-3 órában elkezdik a virágokat megszárítani, hogy a befülledésüket megakadályozzák. Szárításuk közvetlen napsütés elkerülésével, száraz helyen történik, majd zárt edényben kell tárolni, hogy aromáját megőrizhesse.

   

  Orvosi székfű botanikai leírása

  Az őszirózsafélék (fészkesvirágzatúak rendje) családjába tartozó, Kelet-Európában és a Közel-Keleten őshonos növény, amely ma már több földrészen megtalálható. Főként parlagon hagyott és száraz, szikes, sós talajokon, néha agyagos, homokos helyeken fordul elő tömegesen. Gyakori továbbá házak, kerítések mellett, udvarokon, napsütéses mezőkön. A növény kb. 50 cm magas szára egyenes és gazdagon elágazó. A termesztett változatok magasabbak. Világoszöld színű levelei sallangokra osztottak. Májustól októberig nyíló virágai fejecske-virágokba tömörülnek, melyek sárga színű közepét fehér szirmok vesznek körül. A többi kamillafajtól eltérően a vacok kúpos és belül üreges. Az orvosi székfű elsősorban az USÁ-ban, német nyelvterületen és Kelet-Közép Európában népszerű. Más országokban gyakran magyar vagy német kamilla néven ismerik. Az orvosi székfűt könnyű összetéveszteni a nemzettség más tagjaival, valamint a pipitér (Anthemis) fajokkal, melyek virágzata nem rendelkezik a kamillára jellemző, kellemes illattal.

   

  Felhasznált irodalom

  Csupor Dezső: Fitoterápia, Növényi szerek a gyógyászatban.
  Rácz Gábor, Rácz-kotilla Erzsében, Szabó László Gy.: A gyógynövények ismerete
  Reader’s Digest. Fűszerek és gyógynövények nagykönyve 2008
  Gyógynövények kincsestára  Alexandra kiadó
  Dr. Kmeth Sándor – Herbárium
  Reader’s Digest – A természet füvészkertje

   

  Tartalomhoz tartozó címkék:

  Keresés