Pikkelysömör

Pikkelysömör

 

Egyéb megnevezése: Psoriasis. Az egyik leggyakoribb bőrbetegség, mely a hajas fejbőrt is megtámadja, és hajhullást okoz.

Előfordulása a világ különböző tájain eltérő: Európában ill. a mérsékelt égövi területeken a leggyakoribb (hazánkban az előfordulása 1,5-2 %), míg a sarkkörök ill. az Egyenlítő felé haladva a gyakorisága csökken. Keleten igen ritka.

Öröklődő betegség: ha az egyik szülő beteg, a gyermekben 25 %-os valószínűséggel alakul ki pikkelysömör; mindkét szülő érintettsége esetén az utód 60-70 %-ban lesz psoriasisos. Újabban feltételezik, hogy minden ember hordoz magában erre hajlamosító géneket. Még szélsőségesebb állásfoglalás szerint az emberek két csoportra oszthatók: akinek van pikkelysömöre és akinek lesz pikkelysömöre.

Mi a pikkelysömör?

A pikkelysömör idült gyulladásos bőrbetegség. Lényege a hám kóros elszarusodása: a hámsejtek ötször gyorsabb ütemben szaporodnak és érnek, mint egészségesekben. A psoriasis pontos eredete nem ismert: valószínűleg immunológiai tényezők állnak a háttérben, vagyis a szervezet természetes védelmi rendszerének működésében következik be változás. A betegség lefolyása hullámzó: a heveny fellángolások között az állapot stagnál.

Tünetei:

Az emberek egy része csupán hordozza magában a pikkelysömört okozó hibás gént, de klinikailag tünetmentes. Másoknál megjelennek bizonyos bőrtünetek, de a kiütések nem jellegzetesek. A harmadik csoportba azokat a betegeket sorolják, akiknél többnyire már fiatal korban felismerhetők a psoriasis – igen változatos - tünetei.

A jellegzetes kiütések 2-3 mm átmérőjűek, a szélek felé fokozatosan növekednek, összefolynak. Elhelyezkedhetnek testszerte vagy tenyérnyi, élesszélű plakkok formájában, elsősorban a nyomásnak, dörzsölésnek kitett testrészeken (könyök, térd, hajas fejbőr, alkar, lábszár feszítő felszíne). Tapasztalat szerint minél kisebb az ilyen plakk, annál súlyosabb a betegség ill. annál fiatalabb korban kezdődik. A plakkok területén a bőr erősen megvastagodik, felszínén ezüstösen csillogó, gyertyacsepphez hasonló, lemezesen hámló pikkelyek jelennek meg, amelyek óvatosan lehúzhatók. Az alattuk levő bőrfelület száraz és amennyiben körömmel megkaparjuk, apró, pontszerű vérzések láthatók. Az elváltozás általában nem okoz szubjektív panaszt, bár néha viszkethet.

A fejbőrön is jelentkezhet a pikkelysömör, általában a hajas fejbőr szélein, a homloknál fordul elő, pikkelyesen hámló, vörös színű bőr formájában. Esetenként a teljes fejbőrt megtámadja a betegség, és összefüggő erősen korpás „skalp” jön létre.

Nagyon fontos megemlíteni, hogy a korpás, viszkető fejbőr, amennyiben kezeletlen marad, elősegítheti a pszoriásis kialakulását.

A körmök elváltozásai

A körmök a betegek 50-60 %-ában érintettek. Jelentkezhet enyhe pontozottság (ún. Beau-pontok), később a körmök sárgásan elszíneződnek, megvastagodnak, elgörbülnek, csíkozottá válnak. A körömágy pikkelysömöre esetén pedig a köröm alatt apró, néhány mm-es sárga, olajcseppszerű csomók figyelhetők meg, majd az egész köröm fokozatosan tönkremegy. Az elváltozást nagyon nehéz elkülöníteni a körömgombásodástól. A körömágyba bemasszírozott Diprosalic oldat jótékony hatású.

Ízületi tünetek

A pikkelysömörhöz az esetek 6-10 %-ában ízületi gyulladás is társul, elsősorban a kéz- és lábujjak kisízületein vagy a keresztcsonti tájékon. Sokszor előbb jelentkezik, mint a bőrtünetek.

Kezelés:

A pikkelysömör helyileg alkalmazott készítményekkel és szájon át szedett gyógyszerekkel is kezelhető. Kérje ki orvosa véleményét! Optimális esetben a beteg tünetmentessé tehető, de a betegség nem gyógyítható, együtt kell vele élni.

Helyi kezelés:

A pikkelysömör kezelésénél nagyon fontos a tisztítás és a bőrlágyítás. Ez utóbbi nedvesíti a bőrt, továbbá megakadályozza a felpikkelyesedett foltok túlzott kiszáradását és viszketését. A pikkelysömörös bőrfelület vastag, felszíni rétegének leválását is előegíti. A hámsejtek visszazsírzásában, lágyításában és a kiszáradt fejbőr regenerálásában hatékony segítséget jelenthet a DR. IMMUN Hajszesz és Hajápoló olaj! 24 gyógynövény és Aloe Vera természetes tápláló hatóanyagai segítik a fejbőr regenerációját.

Amennyiben vastag pikkelysömörös bőrfelület fedi fejbőrét, próbálja ki a következő kezelést:

A DR. IMMUN Hajszeszt alaposan masszírozza be, majd hagyja a hatóanyagokat felszívódni 2-3 óra hosszáig. zt követően kenje be haját és fejbőrét a DR. IMMUN Hajápoló olajjal, ismételt óvatos masszírozás után hagyja 2-3 órát hatni, majd mossa meg samponnal a haját. Nem maradnak olajos hatásúak a hajszálai, de a fejbőre fel fog lélegezni! Eleinte, amíg teljesen meg nem szabadul a pikkelysömörös bőrfelülettől, akár naponta is alkalmazhatja a kezelést. Hatásfenntartás szempontjából később már elegendő lesz a heti 1 alkalommal történő kezelés.

Amennyiben gyorsabban szeretne eredményt látni, hagyja egész éjszakára a DR. IMMUN Hajápoló olajat a fejbőrén, tegyen egy sapkát a fejére (olyat, amit már egyébként nem használna), és reggel mossa meg a haját! A


(Forrás:www.hairwellness.hu)

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Hajregeneráló termékcsalád