Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Stressz okozta hajhullás

Stressz okozta hajhullás

Stressz – manapság a mindennapjaink természetes velejárója, melynek oka a felgyorsult, rohanó életforma, a tömeg, a határidők, a munkahelyi elvárások, a gyors technikai fejlődés és az önbecsülés hiánya. A szó eredetileg a test külső ingerekre adott válaszát jelentette, ma azonban a folyamatos feszültségre vagy tartós idegességre utal. Tartós jelenléte esetén számos betegség, valamint akár erőteljes hajhullás okozója is lehet.

Stressz – manapság a mindennapjaink természetes velejárója, melynek oka a felgyorsult, rohanó életforma, a tömeg, a határidők, a munkahelyi elvárások, a gyors technikai fejlődés és az önbecsülés hiánya. A szó eredetileg a test külső ingerekre adott válaszát jelentette, ma azonban a folyamatos feszültségre vagy tartós idegességre utal. Tartós jelenléte esetén számos betegség, valamint akár erőteljes hajhullás okozója is lehet.

Mi okozhat stresszt?

Fogyasztói társadalmunkban szüntelenül elvárásoknak kell megfelelni, hiszen különböző státusszimbólumok felhalmozásával lehet csak az elismerést, elfogadást kivívni és a társadalom értékes tagjává válni. Mindez igaz a munkahelyi és a magán életi elvárásokra, amely létrehoz egyfajta teljesítménykényszert és túlhajszoltságot. Ezért nem túlzás azt állítani, hogy örökös stresszben élünk. 

Orvoslás Einsteinje

Selye János (1907 – 1982) magyar kutatóorvos 1926-ban vizsgálta először a psziché és a test kapcsolatát, ő volt a stressz elmélet megalapozója. Felismerte, hogy a szervezet a különböző betegségekre, sérülésekre olyan válaszokat ad, amely egy tünetegyüttest produkál. Ezt a tünetegyüttest stressz-szindrómának nevezte el. Egy állatokon végzett kísérlet során szervinjekciókat juttatott egerekbe és megfigyelte azok válaszreakcióit. A kísérletből kitűnt, hogy egerekre is hat a stressz fizikailag például megfigyelhető volt a mellékvese duzzanata, csecsemőmirigy sorvadása, gyomor- és nyombél fekély is. Ezt követően tudományos kutatása során arra is fényt derített, hogy létezik negatív és pozitív stressz (distressz és eustressz). Diszstressznek nevezi a kellemetlen, ártalmas és romboló hatású végső soron testi vagy szellemi kárt okozó stresszt. Az eustressznek pedig azt, amellyel kapcsolatban pozitív élményeink vannak, ilyenek a sikeresen megoldott kihívások, melyek az egyén megküzdési lehetőségeit nem haladják meg, de fiziológiai aktiváltságot okoznak. Időben behatároltak, nem okoznak betegséget, az egyén pozitívan értékeli. Selye János a stressz különböző fázisait is megkülönböztette egymástól, ilyen a vészreakció, rezisztens és a kifáradásos stressz, melyről a továbbiakban részletesen írunk.  Selye János 30 könyvet és kb. 1500 tudományos közleményt hagyott az utókorra munkásságból, melyet a stressz kutatására szentelt. Szakértelme miatt többen az orvoslás Einsteinjeként hivatkoztak rá. 

Stressz-fázisok

1. Riasztási reakció vagy vészreakció. Ez az állapot az, amikor úgy érezzük, hogy veszélyben vagyunk, kihívás előtt állunk. Ez kétféle reakciót válthat ki: menekülésre vagy harcra ösztönözhet. A stressz ezen a szinten, kis mértékben kifejezetten jótékony hatású, és a fejlődés alapvető feltételének tekinthető, hiszen fokozza a szellemi- testi reakciókészséget, így magát a teljesítményt. Selye megfogalmazásában ezért a stressz „az élet sava-borsa”.

2. Ellenállási fázis. Ebben a szakaszban a test igyekszik alkalmazkodni a stressz folyamatos jelenlétéhez. Az ellenálló képesség magas, úgy tűnik, hozzá lehet szokni.

3. Kimerülési fázis. Idővel a szervezet tiltakozni kezd, nem bírja tovább. A stressz hatására a szervezetben fokozott adrenalin termelés indul meg, mely érzelmi, mentális és testi szinten egyaránt hat. Állandó „harckészültségben” telnek a mindennapok, a fokozott igénybevétel fokozott adrenalin és egyéb hormonok termelődését vonják maguk után, melyek hosszútávon megbetegítik a szervezetet. A mellékvesekéreg megnagyobbodik a kortikoszteroid túltermelés miatt. Az immunválaszokban résztvevő csecsemőmirigy és a nyirokcsomók elkezdenek sorvadni (az immunválaszt gátló kortizol hormon fokozott termelődése miatt). A gyomor-bél traktusban jelentkező fekélyekért szintén a fokozott kortizol termelődés a felelős.

Az állandó feszült állapot tehát komoly betegségek kialakulását eredményezheti testi, és lelki síkon egyaránt, hiszen kimeríti a test erőforrásait, legyengíti az immunrendszert, magas vérnyomást, infarktust, gyomorfekélyt, neurózist, szorongást, feledékenységet, szív- és érrendszeri megbetegedéseket, érelmeszesedést, allergiát, bőrfertőzéseket és nem utolsó sorban hajhullást okoz. Sokan azzal tetézik a bajt, hogy különböző „szerekkel” próbálják enyhíteni, elviselhetővé tenni a stresszt, ezért függőségekbe menekülnek (cigaretta, gyógyszerek, drogok, alkohol, édesség, mértéktelen evés). Rövid időn belül, azonban ezek a szerek még tovább fokozzák a stresszt, ha az egyén nem jut hozzá a napi „dózishoz”. Az egyéb káros hatásaikat pedig még meg sem említettük. A kutatások szerint ezenkívül a stressz felgyorsítja az öregedési folyamatot is, ami már önmagában is hajhullás kiváltó oka lehet. 

Stressz okozta hajhullás és hatékony kezelése

Ahogy fentebb írtuk a stresszhelyzetekre a szervezet válaszreakciói közé tartozik az erek összehúzódása, amely a bőrt és a fejbőrt is érinti. Ezáltal a fejbőrbe nem jut elég vér, márpedig ez szállítja a tápanyagokat és az oxigént is a hajhagymákhoz. A hajhagymák egészsége és a normál hajnövekedés azonban elképzelhetetlen tápanyagok nélkül. Megfelelő táplálás mellett a haj egészségesen növekszik, megőrzi erősségét és rugalmasságát, valamint ellenállóbb lesz az olyan külső hatásokkal szemben, mint a hajszépészeti eljárások során alkalmazott vegyi anyagok és az időjárás. Amikor a fejbőrbe nem jut elég tápanyag, a hajállomány esetében vitaminhiányhoz hasonló folyamatok játszódnak le. A stressz csökkentése mellett - ami kardinális feladat a regenerálódás során - , a vitaminhiány kiküszöbölésére kiváló segítség a DR. IMMUN Hajszépség vitamin, amely 15 komponensével rendkívül hatékony készítmény. Mindemellett természetesen az egészséges táplálkozásról sem szabad a tabletta szedése mellett elfelejtkezni. A vérkeringés javítására  pedig kiemelten ajánlott a  DR. IMMUN Fűszeres termékcsalád alkalmazása, hiszen az összetételét alkotó 25 gyógynövény és 9 fűszernövény hatékonyan serkenti a fejbőr mikrocirkulációját.  A hajerősítő, hajnövesztő termékcsalád lelke a Fűszeres Hajcseppek, amelyet naponta akár többször is lehet alkalmazni a fejbőrön. Ezáltal a fejbőr folyamatos stimulációban részesül, hiszen a 9 serkentő fűszernövény összetevői vérpezsdítő hatással rendelkeznek. A Fűszeres Hajsampon hajmosás során fejti ki jótékony hatását, amelyet fokozhat a hajcseppek és a sampon használata alatt is alkalmazott fejbőrmasszázs.

Ezek az áldásos hatású fűszernövények beindítják a fejbőr vérkeringését, mely során a 15 vitamint, nyomelemet és ásványi anyagot tartalmazó Hajszépség vitamin tartalma könnyebben eljut a hajhagymákhoz. A vitaminok pedig erősítik a hajszálakat, így a haj töredezettsége is csökkenni fog. A készítmények együttes alkalmazása nemcsak egészségesebb külsőt kölcsönöz a tincseknek, hanem a hajhullás mérséklődését is maga után vonhatja. 

6+1 Tipp a stressz védekezésével szemben:

•    Meg kell tanulni NEM-et mondani, ha ez szolgálja a hosszú távú érdekeinket (pl. egészségünk megőrzése).
•    Hatásos a lelki feszültségeket sportolással levezetni.
•    Tanuljon meg lazítani!
•    Aludjon eleget!
•    Törekedjen pozitív érzelmekre és gondolatokra!
•    Lélegezzen mélyen!
•    Fejmasszázs

Tartalomhoz tartozó címkék: egészség hajhullás
Az oldal tetejére