Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Terhesség utáni hajhullás kezelése

Terhesség utáni hajhullás kezelése

Terhesség utáni hajhullás kezelése

A terhesség, és a szoptatás időszaka alatt hormonális változások következnek be az anyai szervezetben. Míg a terhesség kezdeti fázisában sok kismama pozitív változásokat észlel, mert javul a haj, és a köröm minősége, a szülés után komoly traumaként élhetik meg a váratlanul bekövetkező intenzív hajhullást. Mi is játszódik le ilyenkor a szervezetben? Melyek azok a változások, amik először pozitív, majd negatív kimenetellel vannak a hajállomány állapotára?

A terhesség, és a szoptatás időszaka alatt hormonális változások következnek be az anyai szervezetben. Míg a terhesség kezdeti fázisában sok kismama pozitív változásokat észlel, mert javul a haj, és a köröm minősége, a szülés után komoly traumaként élhetik meg a váratlanul bekövetkező intenzív hajhullást. Mi is játszódik le ilyenkor a szervezetben? Melyek azok a változások, amik először pozitív, majd negatív kimenetellel vannak a hajállomány állapotára?


Mennyi a normális?

Átlagosan egy ember 50-100 hajszálat veszít el naponta, amely normálisnak mondható. Ezzel szemben szülés után előfordulhat, hogy akár 500 hajszáltól is búcsút kell venni, ami igen ijesztőnek tűnhet. Jó hír, hogy ez sok esetben fél éven belül csökken, 1 ritkább esetben 2 éven belül pedig a hajhullás teljesen megáll és visszasűrűsödik a haj. A szülő nők 40-50 %-át érinti a hajhullás, azonban nincs rá magyarázat, hogy egyesek miért veszítenek hajtömegből, míg mások miért nem. A szülés utáni hajhullás azonban ismert jelenség, melynek hátterében több tényező állhat. 

Hajhullás lehetséges okai

Segítség! Szoptatás miatt hullik a hajam! 

Sok kismama azt gondolja, hogy a szoptatás miatt hullik a haj, ugyanis a baba több vitamint von el az anyától a táplálás során. Ebben lehet igazság, azonban ennél sokkal jellemzőbb, hogy a szülés olyannyira felemészti a szervezet vastartalékait, hogy vashiány következik be. A vashiány súlyosabb esetben vérszegénységbe torkollik, melyet súlyosbít a szülés során vesztett vér, vagy a szülést követő menstruáció is. A vashiány gyakori tünete a hajhullás, amit a diffúz hajhullás kategóriájába sorolunk. A diffúz hajhullás azt jelenti, hogy a fejbőr egész területéről egyformán hullik a haj, azonban a vitaminhiány megszüntetésével újból képes visszasűrűsödni a fejbőr. 

Hormonális változások

A terhesség, és a szoptatás időszaka alatt hormonális változások következnek be az anyai szervezetben. A terhesség alatt a „hajbarát” női nemi hormonok: - progreszteron (sárgatesthormon) és ösztrogén (tüszőhormon) - szintje a szervezetben megnövekedik, melyek serkentik a sejtosztódást a hajgyökereknél, és meghosszabbítják a növekedésben lévő hajszálak élettartamát, - tehát tovább maradnak az anagén fázisban, mint egyébként szoktak. 

Egy - három hónappal a szülés után azonban lecsökken a női hormonok szintje, ezért a hajszálak hirtelen átkerülnek az átmeneti (katagén) fázisba, amikor már növekedésük leáll, és a hajhagyma leválik a hajszemölcsről. Ez az utolsó fázisa életciklusuknak. A fokozott hajhullást tehát az idézi elő, hogy azok a hajszálak is ekkor hullanak ki, amelyek már korábban „távozásra” lettek volna ítélve. Ez a típusú hajhullás átmenetileg jelentős mértéket is ölthet. Amennyiben még 6-9 hónap után sem normalizálódik a hajvesztés mennyisége, érdemes orvoshoz fordulni, és diagnosztizálni a hajhullás valódi okát, mert ennyi idő alatt már le kell játszódnia a terhesség miatti hormonális változások következményeinek. Nincs tehát aggodalomra ok, a kihullott haj visszanő a szülést követő 8-10 hónapon belül.

Szülés utáni pajzsmirigy betegség

A fentebb problémákból adódó hajhullás kb. fél éven belül magától megszűnik, azonban előfordulhat, hogy a hajveszteség nem csökken. Ilyenkor mire gondolhatunk? Ebben az esetben előfordul, hogy post-partum thyreoiditis (PPT) gyulladásról van szó, amely az áldott állapotban lévő nők 13-20 %-át érinti. Ennek a betegség a hajhullás mellett még számos kellemetlen tünete van, ilyen a hízás, fulladás, erős szívdobogás, pajzsmirigy megnagyobbodása (golyva, strúma). 

Ez a betegség nem új keletű, hiszen már Mátyás király korában is készültek feljegyzések róla. Pajzsmirigy gyulladás esetén a pajzsmirigy alul- és túlműködése egyaránt jelentkezhet. Hátterében az áll, hogy a terhesség alatt az immunrendszer veszít hatékonyságából annak érdekében, hogy az „idegen test” vagyis a magzat ne lökődjön ki. A szülést követően megszűnik a probléma és megkezdődnek az immun folyamatok. A probléma kialakulása nagyobb mértékben érinti azokat, akik már korábban is szenvedtek pajzsmirigy betegségben, autoimmun betegségben vagy cukorbetegségben. Veszélyeztetettek azok is, akiknek a családjában már volt pajzsmirigy betegséggel küzdő családtag. 

Ez a betegség kb 1-1,5 éven belül magától elmúlik, de előfordulhat, hogy gyógyszeres kezelés szükséges, mely során túlműködés esetén béta-blokkolókat alkalmaznak. Abban az esetben, ha a pajzsmirigy alul működik, a pajzsmirigy pótlása szükséges. Sajnos, ha a betegség nem múlik el 1-1,5 éven belül számítani kell arra, hogy a hormonpótlásra egész életében szüksége lesz. Sokszor a szülés utáni pajzsmirigy gyulladás rejtve marad, hiszen sok olyan tünete van (pl. fáradékonyság, hízás, hajhullás) amit az orvosok egyszerűen a szülés utáni folyamatokra vezetnek vissza. Ha egészséges életmódot folytat, változatos étrendet követ és vérképe is rendben van, mégis szülés utáni hajhullással küzd érdemes pajzsmirigy vizsgálaton is részt venni, kiszűrni annak lehetőségét, hogy gyulladás okozza a hajvesztést. 

Hogyan gyorsíthatjuk a hajállomány regenerálódást?  

Az édesanyák mindennapjait igencsak megnehezíti a hajhullás ténye, hiszen az újdonsült szerepben több fronton helyt kell állniuk. Az amúgy is sokszor fárasztó mindennapokat átvészelve komoly frusztrációt okozhat, ha a karikás szemek mellé még néhány kóbor hajszál is visszaköszön a pulóverükön. Ilyenkor sem kell azonban kétségbe esni ugyanis gyorsíthatjuk a hajhagymák regenerációját. A DR. IMMUN Koffeines termékcsalád koffein, biokávé és 25 gyógynövény erejével fokozza a fejbőr vérkeringését, mely által több értékes tápanyag épül be a hajhagymákba. A termékcsaládban olyan jótékony gyógynövények hatása összegződik, mint a rozmaring, csalán és a fahéj, melyeket hatékonyan kiegészít a koffein és a biokávé értékes összetétele. Ezek mindegyike serkenti a vérkeringést akár már hajmosás során is a DR. IMMUN Koffeines Hajsampon alkalmazása esetén. Amennyiben nem szeretne hetente várni a „vérpezsdítésre” alkalmazza a DR. IMMUN Koffeines Hajcseppeket akár minden nap, amely a 25 gyógynövény 100%-os kivonatát tartalmazza a koffein és biokává kivonata mellett. Mivel adalékanyagtól mentes termékről van szó, nem okoz irritációt a fejbőrön, valamint a baba bőrén sem, ha érintkezik vele. 

A szoptatás alatti, szülés utáni vitaminpótlásról sem szabad elfeledkezni, ugyanis ez nemcsak a baba egészségét, de az anyuka energikusságát és immunrendszerének erősségét is szolgálja.  A 15 értékes összetevővel ellátott DR. IMMUN Hajszépség vitamin a haj számára legfontosabb tápanyagokat tartalmazza. Köztük 6 féle B-vitamint, biotint, C-vitamint, szelént, cinket, kollagént. A szelénnek kiemelkedő fontossága van, hiszen a szelénhiány okozhat pajzsmirigy alulműködést és hematológiai megbetegedéseket pl. vérszegénységet. A szelénhiány jelentkezhet fáradékonyság formájában, bőrproblémákkal (májfoltok, pigmentfoltok kialakulása), nők esetében terméketlenség, meddőség is fennáll. Érdemes csecsemőknél is figyelmet fordítani a szelén bevitelére, ugyanis a szelénhiány csecsemőhalált eredményezhet. A szelénhiány növeli a Parkinson-kór, Alzheimer-kór és a szívbetegségek kockázatát. 

A DR. IMMUN Hajszépség vitamin együttesen tesz a haj, bőr és a körmök szépségéért. A kollagén és a hialuronsav kifejezetten hozzájárul a bőr fiatalságának és rugalmasságának megőrzésében, ezáltal az éjszakai etetésekből adódó kimerültség könnyen palástolhatóvá válik. 

Az oldal tetejére