Az egészségmegőrzős Tajcsi és Csikung

Az egészségre gyakorolt hatásuk:
Fokozzák az életerőt, serkentik a szervezet öngyógyító mechanizmusait, megnyugtatják az elmét.hirdetés
A kínai harcművészetek irányzatait két fő stílusra osztják.
Az egyik a kemény (jang) rendszerek csoportja, melyek a Shaolin kolostor és az első pátriárka, Bodhidharma nevéhez kötődnek.
A lágy (jou) stílusokat, az egészség megőrzésére és a Tao-t tanulmányozó emberek belső összhangjának elérésére hozták létre.

Tajcsi


A legenda szerint egy taoista bölcs, Chan San- Feng 700 évvel ezelőtt dolgozta ki a Tajcsicsuant, vagy röviden Tajcsit (jelentése: „a nagy legvégső ököl”). Célja a halhatatlanság és a megvilágosodás elérése volt a belső energia (Csi) által. A Tajcsi alapelveit 2500 évvel ezelőtt Lao Ce a Taoizmus megalapítója fektette le könyvében, a Tao Te King-ben.
Lényegét tekintve testgyakorlásként ritmikus, szabályozott mozdulatokat és pontosan előírt testhelyzeteket tartalmazó mozgássorozat, mely ellazítja a testet és a lelket, javítja a koordinációt, fejleszti az erőt és a mozgékonyságot, javítja az életerő (Csi) áramlását.

A mozgássorozat legnépszerűbb, rövid formája egymásból erőfeszítés nélkül következő 24, 37 vagy 48 mozdulatból áll, elvégzésük 5-10 percet vesz igénybe. A hosszú formában 108 mozdulatot kell végrehajtani 20 – 60 perc alatt. Korhatárra való tekintet nélkül bárki végezheti.
A mozdulatok értelmezése lehetővé teszi az önkifejezést. Néhány lassú, folyamatos mozdulatokat tesznek, mások váltakozva végzik a lassú és gyors mozdulatokat.


Csikung

A csikung ugyancsak Kínában kialakult ki, lényegét tekintve ez is önfejlesztö gyakorlatrendszer, amely része a Hagyományos Kínai Orvoslásnak, ugyanakkor harcosok, és szerzetesek (pl.shaolin) is beillesztették módszereik sorába.
A csikung angolszász írásmódja: „qigong”; a szó jelentése: „energiamunka”, több mint 4000 éves mozgásrendszer, amely a vadállatok ösztönös mozdulatainak utánzásán alapul.

Qi – Csi = energia, szellő, sugallat
GONG – Kung = gyakorlás, foglalkozás

A mozgások, testhelyzetek, meditációs és légző gyakorlatok kombinációjával képezi és javítja a Csi áramlását. Egészségvédő, betegség megelőző, életminőségjavító, megelőzi a korai öregedést. A szerzetesek a tudatállapotra gyakorolt hatását hasznosítják. A csikung gyakorlása a testben lévő energiaáramlás tudatos irányítását, harmonizálását szolgálja.


Hozzászólások
Keresés
A hozzászólás a regisztráció után válik lehetõvé!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
________________________
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com

PolarSys Honlapkészítés